Některá jablka z letošní úrody zřejmě zůstanou na stromech. Ovocnářům se je nevyplatí sklízet

30. srpen 2022 08:39

Několikanásobné navýšení cen energií trápí také jihočeské ovocnáře. Hrozí, že kvůli němu nebudou moct dlouhodobě skladovat jablka. Zatímco ceny energií i další náklady rostou, prodejní cena ovoce zůstává stejná. Pokud se situace nezlepší, nechají ovocnáři část úrody na stromech.

Novou halu na skladování a třídění ovoce má Zemcheba Chelčice. Ředitel společnosti Jan Muška ale v současnosti ještě neví, jestli se vůbec bude využívat. „Při dnešních cenách jablek je otázka, zdali budeme moc chladit, to znamená skladovat ovoce do jara. Nedokážeme ovoce prodat v ceně energií, která neustále stoupá, a zatím nejsme schopni uzavřít dlouhodobou smlouvu na energie,“ říká.

Podle předsedy Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petra Lébra může tato situace vést k velkým ztrátám. „Všichni se budou snažit prodat jablka hned po sklizni a pak pochopitelně spadne cena takovým způsobem, že to bude v podstatě neprodejné,“ vysvětluje.

Čtěte také

To může mít i další následky. „Staré sady, které mají menší výnosy, se musí vytrhat. Zachovají se jenom ty nejnovější, aby byl výnos na menší ploše. A na ostatních plochách se bude pěstovat obilí a řepka,“ uvádí Petr Lébr.

Ředitel Zemcheby Chelčice Jaroslav Muška poukazuje i na jiné varianty. „Možností je, že stát tu energii nějakým způsobem stabilizuje, nebo dostane na přijatelnou úroveň pro podnikání. Druhou cestou je narovnat ceny některých produktů v obchodech. My vidíme, že rozdíl v maržích je obrovský, dodáváme jablka za deset korun a prodávají se za třicet až čtyřicet. Domnívám se, že to není fér,“ připomíná.

Mnoho zemědělců má zastropovanou cenu energií do konce roku. Začátek toho příštího proto pro ně bude zásadní a rozhodne o jejich dalším fungování.

Spustit audio

Související