Z teplárenského komína ve Vrátě u Budějovic se ozývají čtyři sokolí mláďata. Už dostala kroužky

7. květen 2023 08:01

Sokolům se v průmyslových zónách daří. Díky záchrannému projektu společnosti Alka Wildlife jsou na desítkách míst v Česku hnízdní budky. Na jihu Čech sokoli hnízdí pravidelně v areálu jaderné elektrárny Temelín a také na komíně teplárny Vráto v Českých Budějovicích. Tam mají letos čtyři přírůstky.

Sokolí mláďata na teplárenském komíně ve Vrátě už dostala identifikační kroužky. Ornitolog Václav Beran kvůli tomu musel vystoupat do stodvacetimetrové výšky. Okolo něj při tom neustále poletovala a hlasitě se ozývala sokolí samice. „Bojí se o své potomky. Přilétá i sameček, který se obvykle drží ve větší vzdálenosti,“ popisuje.

V této budce zahnízdil první sokolí pár už před čtyřmi lety. Letošní mláďata jsou dvacet dnů stará, což je ideální věk pro kroužkování. „Ptáci dostávají kroužek přesně podle velikosti jejich nohy. Je tam identifikační číslo. Kromě toho dostanou ještě druhý kroužek, ten je odečítací a umožňuje zjišťovat údaje o jedinci i bez jeho odchytu,“ vysvětluje ornitolog.

Čtěte také

Zároveň určuje, že mezi mláďaty jsou dvě samice a dva samci. Poznat pohlaví u ptáčat je náročnější, u dospělých sokolů to jde snadno. „Dospělé samice jsou o poznání větší než samci. Loví větší kořist, protože jsou mohutnější a mají i mnohem mohutnější pařát,“ říká Václav Beran.

Na první pohled i poslech kroužkování působí trochu dramaticky, sokolům ale nic nehrozí. „Při kroužkování mačkám ten kroužek kleštěmi, vypadá to násilně, ale nohy sokola se vůbec nedotýkám, vůbec ho to nebolí,“ upřesňuje ornitolog.

Sokolí mláďata opustí budku zhruba po měsíci. Novým místem, kde by už příští rok mohli dravci zahnízdit, bude budova C-Energy v Plané nad Lužnicí. Ornitologové tam umístí budku letos na podzim.

Spustit audio

Související