Wabi Daněk – Rosa na kolejích (1984)

2. listopad 2022

První listopadové hudební zastavení pojmeme tentokrát i jako vzpomínku na písničkáře Wabiho Daňka, který právě v tomto podzimním měsíci, o němž zpíval i v jedné ze svých nejpopulárnějších skladeb, odešel do věčných folkových lovišť. Brzy to bude pět let.

V Kulaté muzice proto budeme vybírat písničky z jeho debutového alba Rosa na kolejích. Jakkoli v době svého vydání, v roce 1984, pozlobilo ortodoxní trampské publikum svým kapelovým zvukem, dneska je většina písní už klasikou.

Výhrady o zabřednutí do popu, o ztrátě komorní folkové nálady a opuštění jakési tiché pospolitosti, které těžce skousávala méně tolerantní část strážců žánru, dávno odvál čas. Ne tak písničky, které v sobě snoubí trampskou romantiku, chlapskou nostalgii a civilní pěvecký výraz životem poučeného vypravěče.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Karel Plíhal – Nebe počká (2004)

    Josef Kainar proslul především jako básník, ale jeho kladný vztah k hudbě nebyl žádným tajemstvím. V roce 2004 mu deskou Nebe počká vysekl poklonu písničkář Karel Plíhal.

  • Vladimír Mišík & Etc… – Ztracený podzim (2010)

    Pustíme si desku Ztracený podzim. A když vám prozradíme, že je pod ní podepsán Vladimír Mišík a kapela Etc…, můžeme zůstat podzimně naladěni a přitom ztráty změnit v zisky.

  • Olympic – Ulice (1981)

    Ulice z roku 1981 je prostředním z tria konceptuálních alb, jimiž se skupina Olympic zkoušela přihlásit k populárnímu trendu tematických desek zahraničních rockových hvězd.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.