Vzácnou podívanou nabídne prosincová obloha. Měsíc v úplňku zakryje planetu Mars

4. prosinec 2022

Do úplňku dospěje Měsíc 8. prosince. Zároveň dojde k zajímavému úkazu – konjunkci, tedy přiblížení, Měsíce a planety Mars. „Navíc to bude zvláštní konjunkce, protože Měsíc Mars zakryje a bude to od nás pozorovatelné,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

„Pokud bude jasno, stačí vzít malý dalekohled a můžete se koukat, jak Měsíc na chvíli schramstne Mars, pak popoleze a Mars z něj zase vyleze,“ usmívá se.

Jedná se podle něj o poměrně vzácný jev. „Měsíc má určitý sklon vůči ekliptice, Mars také, takže obvykle jsou při konjunkci nad sebou, ale tentokrát Měsíc přes Mars přeleze. To se stává tak jednou za desetiletí,“ vysvětluje.

V odzemí, tedy nejdále od planety Země, bude Měsíc 12. prosince, vzdálí se na 405 841 kilometrů. Do poslední čtvrti dojde 16. prosince a 23. prosince nastane nov. „Takže celou noc nebude Měsíc vidět a budou krásné pozorovací podmínky. Jestli bude jasno, já budu na Vánoce v práci,“ komentuje astronom.

Nejblíže Zemi, v takzvaném přízemí, bude Měsíc na Štědrý den 24. prosince, vzdálenost bude činit 358 278 kilometrů. Den před Silvestrem, 30. prosince doroste Měsíc do první čtvrti.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související