Vyzdobit třídu, připravit rozvrhy, uklidit každý kout. Školy se chystají na návrat žáků do lavic

29. srpen 2024 11:35

Ve školách vrcholí přípravný týden. V pondělí 2. září se třídy po prázdninách opět zaplní. Na návrat dětí do lavic se chystá třeba základní škola pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami v Neulingerově ulici v Dačicích.

„Vyzdobíme celou třídu, okna, aby se dítě, když sem přijde, prostě cítilo dobře, aby ta třída byla veselá. Přijdou malé děti, tak na nástěnkách máme základní věci jako tvary, barvy, měsíce v roce,“ popisuje učitelka Jolana Hrubá.

Každému dítěti navíc společně s asistentkou připraví individuální rozvrh. „Jelikož jsou tady děti s poruchami autistického spektra, tak mají rozvrhy na suché zipy. Mají připravené obrázky, díky kterým ví, jestli je čeká rozumová výchova, smyslová výchova nebo třeba hodina informatiky,“ ukazuje.

Uklízečka Ludmila začala s přípravami budovy už minulý týden. „Všechno jsme odtáhli od stěn, pořádně vyčistili, máme různé pomůcky na žaluzie, radiátory a podobně, abychom se dostali do různých zakoutí. Snažíme se úklid zvládnout do přípravného týdne, abychom si tady pak už nepřekáželi,“ říká.

Ředitelka Bronislava Kučerová ještě objednává pomůcky. „Zrovna objednávám speciální židličku pro tělesně postiženého chlapce, aby byl ve vzpřímeném sedu a zvládal výuku, k i stolek,“ upřesňuje. Další objednávky míří k prodejcům učebnic, výtvarných potřeb, ale i školních pomůcek, jakou jsou tabule, nástěnky a další.

V přípravném týdnu se pedagogové také věnují plánování. „Musíme připravit plán akcí, sestavit strategický plán rozvoje školy, připravit rozvrhy, samotnou školu, aby byla krásná,“ vyjmenovává ředitelka. Učitelé často stihnou i vzdělávání nebo povinné školení, v Dačicích si letos osvěžili první pomoc.

Spustit audio

Související