Mnoho českých rodičů žádá pro dítě odklad školní docházky. Stačila by přitom jen lepší příprava

14. březen 2024 11:38

Až ve čtvrtině případů se čeští rodiče rozhodnou pro odklad školní docházky – to je nejvíc v celé Evropské unii. Dokládají to údaje ministerstva školství. Šestiletým dětem, které neumí vše potřebné pro nástup do školy, může místo odkladu pomoct trénink. Často pak do září všechno doženou. Dobrou zkušenost s tím mají například v mateřské škole v Dačicích.

Anička, která chodí na předškolní přípravu v Dačicích s bratrem Jirkou, se do školy těší. „Já do školy chci,“ říká. Doma se na to poctivě připravuje. „Ona toho chce doma dělat hodně. Někdy mi to už i vadí, ale ona chce dělat co nejvíc,“ potvrzuje maminka.

Irena Fabešová absolvuje přípravu s dcerou Josefínou. I ta už toho hodně umí a co neumí, zvládne do září natrénovat. „Ona je docela šikovné dítě a učí se hodně i doma. Nicméně vždycky, když je nějaká slabina, tak tady poznáme, jestli ostatní děti jsou na tom stejně, nebo jestli jsme trochu pozadu, takže pak potrénujeme,“ popisuje Irena Fabešová.

Čtěte také

S předškolní přípravou, na kterou chodí děti s rodiči společně, má mateřská škola v Dačicích podle ředitelky Hany Švarcové výborné zkušenosti. „Máme 26 předškoláků a letos máme obrovskou radost, protože to vypadá, že ani jedno z těchto dětí nebude mít odklad školní docházky. Nejenže o tom neuvažuje žádný z rodičů, ale ani my jako pedagogové jsme nedali doporučení,“ komentuje.

Podle jihočeského náměstka hejtmana pro oblast školství Pavla Klímy může v některých případech odklad dětem spíše uškodit, a to i když to rodiče myslí dobře. „Ta věta rodičů, že dítěti prodlouží dětství, se může otočit proti nim. Ví se, že když je dítě šikovné a pak se ve škole nudí, protože mělo odklad, může to vést k tomu, že se během několika let projeví poruchy chování nebo nějaké vzdělávací problémy,“ uvádí.

Podle odhadů odboru školství Krajského úřadu Jihočeského kraje letos přijde poprvé k zápisu do prvních tříd 7600 předškoláků. Dětí, které letos půjdou k zápisu podruhé, bude více než 1600.

Spustit audio

Související