Vyvádět lidi z míry, to patří ke klaunství i kabaretu, popisuje herec a rozhlasový režisér Jakub Doubrava

24. květen 2023

Jakub Doubrava je režisérem Českého rozhlasu, jeho dramatizace můžete slýchat třeba ve Čtení na neděli. Je z Českých Budějovic, kde vychodil biskupské gymnázium, poté vyjel na zkušenou do USA a po návratu vystudoval alternativní divadlo na DAMU. Má vlastní kabaret a experimentální divadelní skupinu. Živí se tedy i jako herec, nemocniční klaun a také jako výtvarník. Politického vězně si zahrál ve filmu Kousek nebe.

Rozhodl se neúčinkovat v reklamách a televizních seriálech, ačkoli to poslední tak úplně neplatí. „Nechávám to běžet. Co se týče reklam, tak jsem pořád striktně proti. Teď jsem ale například přijal dva natáčecí dny v seriálu Kriminálka Anděl. Je to zajímavá zkušenost, ale spíš jsem si ověřil, co má a co nemá smysl dělat,“ komentuje Jakub Doubrava.

Svou skromnou filmovou a televizní kariéru nicméně neuzavírá. „Přijde-li zajímavá nabídka, zvážím ji, dobře si pročtu scénář, a pokud bych s ním souzněl, tak do toho rozhodně půjdu. Jsem pro každou špatnost,“ říká.

Čtěte také

V Kriminálce Anděl si zahrál zločince. „Ano, jsem tam za gaunera. V podstatě jsme taková partička falešných policistů, kteří vydírají, pak některé v přestřelce zastřelí, jiné odvedou na vyšetřovnu a tam je vyslýchají,“ prozrazuje.

Jakuba Doubravu předurčuje k rolím nezvedenců jeho rošťácký výraz. „To patří k tomu klaunství, neustále všechno zpochybňovat a své okolí nějakým způsobem vyvádět z míry. To se týká i kabaretu,“ poznamenává.

Týká se to i Mlázov, vesničky na Klatovsku, kde s rodinou žije? „To je zajímavé téma,“ odpovídá Jakub Doubrava, „my jsme tam stále trochu přistěhovalci a cirkusáci. Ale je-li člověk upřímný, tak ho lidé přijmou, ať už je náplava, nebo ne. A jakmile ho jednou vezmou mezi sebe, tak to přátelství trvá.“

Celý rozhovor s režisérem, hercem a výtvarníkem Jakubem Doubravou si poslechněte online.

Spustit audio

Související