Vydatná polévka je zkrátka základ, máme pro vás jednu staročeskou

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Staročeská polévka

Kuchařské čarování přináší inspirace na vydatné polévky z celého světa. Ale i z domova. Tradiční zimní polévky připravovali naši předkové velmi často s vařenými obilkami, vločkami, krupkami a samozřejmě také s kořenovou a cibulovitou zeleninou. Pro ještě větší výživovou hodnotu polévky doplňovali žloutky nebo celými vejci.

Máme pro vás recept pro pět osob na polévku s nahým ovsem, ovšem ale samozřejmě, že lze stejnou polévku doplnit libovolnými, předem namočenými obilnými vločkami, pohankou a podobně.

Ingredience
  • Nahý oves 200 g (120 g ovesných vloček),
  • 120 g kořenové zeleniny,
  • 80 g řapíkatého celeru,
  • 80 g brokolice,
  • jedna větší cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • sádlo na opečení (50 g) a 5 vajec nebo žloutků,
  • bylinkovou sůl, drcený kmín, petrželová nať, případně máslo (50 g) na zjemnění.

Nahý oves koupíte nejspíš v prodejnách se zdravou výživou nebo najdete v regálech s obilovinami. Je třeba ho předem namočit (den dopředu) a poté zvolna s bylinkovou solí a drceným kmínem uvařit.

Zvlášť v rendlíku nebo na pánvi a osmahněte na sádle jemně nakrájenou cibuli poté i česnek nasekaný na drobné kousky, když vše změkne, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a také ji na tuku osmahněte, aby zavoněla. Nakonec přidejte pokrájenou brokolici a řapíkatý celer a vše krátce poduste.

Tuto směs vložte do uvařeného ovsa, krátce společně povařte, vmíchejte rozšlehaná vejce, přidejte posekanou petrželku a nechte krátce stát na plotně, aby se vejce srazila.

Samozřejmě můžete obilky nebo vločky zavařit i do vývaru z masa, kostí či zeleniny, nebo polévku polepšit o kousky rozškvařené slaniny stejně, jako to činili naši dávní příbuzní.

autor: Petr Stupka | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...