Vše, co si dokážete představit, i to, co si představit nedokážete, přináší do českých měst festival ZUŠ Open

27. květen 2024

Dny oslav a sdílení radosti z umění, to je festival ZUŠ Open. Stojí za ním Nadační fond Magdaleny Kožené, která před osmi lety akci založila, aby upozornila na unikátnost českých základních uměleckých škol a aby podpořila výuku dětí, které by jinak měly k uměleckému vzdělávání těžší přístup, například dětí z dětských domovů nebo z vyloučených lokalit.

Původní forma jednodenního happeningu se postupně rozrostla v mnohadenní festival. Letos začal 23. května a potrvá do 9. června.

„Děje se úplně všechno, co si dokážete představit, ale i to, co si představit nedokážete a co často překvapí i nás. K naší obrovské radosti se kreativita ZUŠek projevuje v neuvěřitelné pestrosti programů,“ říká regionální koordinátorka ZUŠ Open Martina Svobodová.

„Kromě toho, co si představíte, tedy koncertů, výstav, divadelních a tanečních představení, vznikají i projekty typu plesů, sambových pochodů městy, ZUŠky obsadily i některé historické památky, jeden z programů se bude konat v noci na zámku,“ upřesňuje.

Čtěte také

Některé body programu ZUŠ Open se podle ní daly i do pohybu. „Jedna škola si pronajala autobus, do kterého se nastěhovala, a jezdí po sociálních zařízeních a hraje pro jejich klienty. Jiná škola si pronajala loď a vozí klienty domovů pro seniory na výlety lodí. Děti jim tam zpívají, hrají, tancují, malují. A senioři jim na oplátku čtou pohádky. Je to krásný, společně strávený den,“ popisuje.

ZUŠ Open má tedy i sociální rozměr. V jižních Čechách zaostřený například ve prospěch Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech. „Pokud se nepletu, je to největší nemocnice svého druhu v Čechách a shodou okolností má letos sto let. Nejenom, že se tam snažíme dětským pacientům přinést nějaké osvěžení, ale chceme jim nabídnout umění i jako oporu pro ně samé, jako možné východisko z jejich situace, jako prostor, ve kterém mohou najít něco důležitého sami pro sebe. Je totiž potřeba si stále připomínat, že nemůžeme pečovat jen o svá těla, ale musíme pečovat i o duše. Žijeme v jakési harmonii těchto dvou celků a bez ní to nejde,“ komentuje Martina Svobodová.

Celý rozhovor s Martinou Svobodovou, tajemnicí Nadačního fondu Magdaleny Kožené a jednou z organizátorů ZUŠ Open, si poslechněte online.

Spustit audio

Související