Volební komise v Českých Budějovicích vydávala tři volební lístky

27. leden 2018

Volební komise na církevní škole v Českých Budějovicích rozdávala lidem lístky tří prezidentských kandidátů. Kromě Miloše Zemana a Jiřího Drahoše, kteří postoupili do druhého kola, dostali voliči i lístek neúspěšného kandidáta Jiřího Fischera.

Na problém upozornila řádová sestra Marie Serafína Bartůšková. Ta byla ve volební místnosti číslo 22 na Rudolfovské ulici mezi prvními.

„Opakovaně jsem se ptala, proč mám tři lístky, že ten třetí by neměl být, když jsou jenom dva kandidáti a všichni to vědí. Znovu mi opakovali, že ten jeden je jenom jako náhradní, když by někdo vypadl, že bude Pavel Fischer jako náhradník. Říkala jsem, že to může některé lidi zmást,“ popsala.

Předsedkyně volební komise Jana Šejharová měla lístky třetího z kandidátů před začátkem voleb vyřadit. „Já jsem to prostě přeslechla na té komisi a udivilo mě samotnou, že jsme doslali tři lístky,“ řekla.

Situace trvala asi 15 minut. Pak se předsedkyně informovala na magistrátu, jak má postupovat. „Bylo mi řečeno, že mají být jenom dva, takže jsme třetí vyřadili. Pak ještě znovu volali, tak jsem potvrdila, že už jsme to udělali,“ dodala.

Situaci komentoval i náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Rozhodující slovo podle něj bude mít volič. Zda někdo skutečně vhodil do urny chybný lístek, bude jasné až po sečtení hlasů.

„Ta příslušná předsedkyně byla na školení přítomna, takže je otázka, jestli byla pouze přítomna, nebo byla i přítomna duchem. Zásadní postih neočekáváme, protože to nebylo úmyslné, bylo to, řekněme, z nedbalosti,“ dodal. Průběh voleb podle něj nebyl narušen.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio