Vojáci v Táboře si připomněli své kolegy, kteří zahynuli při bombovém útoku v Afghánistánu

6. srpen 2020 10:42

Vojáci z táborského mechanizovaného praporu vzpomínají na tři bývalé kolegy, kteří zahynuli na misi v Afghánistánu. Před dvěma lety se štábní praporčíci Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek stali oběťmi teroristického útoku.

Muže, kteří odešli na rutinní hlídku a už se nevrátili, připomněl pietní akt v Táboře. Zhruba sto vojáků při něm v pozoru naslouchalo zpívané modlitbě k svatému Václavu.

V Afghánistánu byl s Martinem Marcinem, Kamilem Benešem a Patrikem Štěpánkem i jejich velitel Daniel Cekul. „Pátého srpna v ranních hodinách došlo k útoku na naši pěší patrolu, která dělala běžnou rutinní hlídku kolem základny Bagrám. Zaútočil zde sebevražedný útočník a naši tři vojáci zemřeli při výbuchu,“ popsal.

Čtěte také

Přestože od atentátu uplynuly dva roky, vojáci nemohou na osudné ráno u základny v Bagrámu zapomenout. „Je to ještě pořád hodně živé. To byl takový šok, všichni jsme počítali s tím, že to je jako vždycky, že se nám vojáci vrátí, a najednou se stala tato událost,“ dodal Daniel Cekul.

Na zahraniční mise vojáky doprovází i kaplan Petr Haška, podle kterého je důležité, abychom si připomínali i tyto bolestné události. „Já to vnímám jako samozřejmost, je to součástí našich dějin. Když o tom budeme mlčet, naše děti to nebudou vnímat, nebudou o tom vědět,“ zdůraznil.

„Je potřeba si připomínat, že Afghánistán je sice daleko, ale stalo se to pro nás, pro naši zem. Žijeme v krásné zemi, v klidu a míru, to by také nemuselo být. Každému člověka, který padne, je potřeba vzdávat čest,“ doplnil.

Památku padlých si vojáci připomenou i u jejich hrobů v Hluboké nad Vltavou, Mokrouších na Plzeňsku a Chomutově.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související