Vimperská škola získala jako první v kraji a třetí v republice certifikát finanční gramotnosti

10. prosinec 2018 10:04

Daně, rozpočet, hmotný a nehmotný majetek. Rozlišit tyto pojmy se učí žáci Základní školy Smetanova ve Vimperku. Za příkladnou výuku těchto témat teď škola získala Zlatý certifikát finanční gramotnosti.

Ten uděluje společnost Yourchance, která se mimo jiné věnuje vzdělávání dětí v této oblasti. Vimperská škola získala certifikát jako první v Jihočeském kraji a třetí v celé zemi.

Finanční gramotnost se tu učí už dlouhodobě. Podle učitelky a garantky oboru Jany Doležalové si děti nebezpečné nástrahy dnešního světa uvědomují. „Ať už to jsou půjčky, exekuce, insolvence, na to všechno samozřejmě děti upozorňujeme, ale aby to do tohoto stavu vůbec nedošlo, musí být proškolené a musí umět vyhodnotit situaci,“ říká.

Pro získání certifikátu bylo potřeba proškolit celý učitelský sbor v oblasti peněz, zpracovat metodiku nebo natočit videoreportáže. „My už jsme to měli splněné v den, kdy jsme o certifikát žádali, takže pro nás bylo více než logické o něj zažádat, abychom ukázali, že jsme jedna z těch škol, které patří k nejlepším v republice,“ dodává Jana Doležalová.

Ta učí matematiku přes 30 let a znalost finanční gramotnosti předává i ostatním školám v kraji. Povědomí o tomto oboru je podle ní různé. „Jsou školy, které opravdu mají finanční gramotnost vypracovanou, a potom školy, kde se vůbec neučí,“ popisuje.

Lukáš Sýs z vimperské základní školy Smetanova se spolu se svými spolužáky umístil na čtvrtém místě celostátní soutěže Rozpočti si to. Jak sám říká, orientovat se v daních nebo účtenkách ho baví. „Určitě to vidím jako přínos, protože hospodařit s penězi je velice důležité. Lidé, kteří to neumí, si neuvědomují, co s penězi dělají, nehlídají si je a někdy rozhazují zbytečně,“ komentuje.

Nejlepší školou při zkouškách z angličtiny je budějovické Biskupské gymnázium

Biskupské gymnázium v Českých Budějovicích

Biskupské gymnázium v Českých Budějovicích má celostátní úspěch. Britské velvyslanectví v Praze ho označilo za nejúspěšnější českou školu v přípravě na takzvané Cambridgské jazykové zkoušky.

V rámci finanční gramotnosti vimperská škola spolupracuje i s pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity a ostatními krajskými školami. „Ten certifikát je víceméně takovou třešničkou na dortu toho, co děti tady dokáží. My jsme pyšní na to, že naši žáci jsou finančně gramotní a že jim to do života určitě přinese jenom pozitiva,“ doplňuje ředitel Vladan Pokorný.

Do budoucna chtějí na základní škole spojit výuku finanční gramotnosti s mediální výchovou.

Spustit audio

Související