Veřejná sbírka pomáhá lidem, kteří se v době pandemie dostali do existenčních problémů

16. květen 2020 10:25

Čtyři miliony korun se už sešly na kontě veřejné sbírky Na vlně pomoci proti bezmoci. Před měsícem a půl ji vyhlásila Charita České republiky. Peníze pomůžou lidem, kteří se kvůli pandemii koronaviru dostali do existenčních problémů.

Jako první v Jihočeském kraji získala finanční pomoc paní Kamila. „Díky těmto penězům jsem se mohla přestěhovat od přítele, který mě fyzicky napadal, mohla jsem si zaplatit nájem bytu,“ říká. Peníze jí zřejmě zachránily život, stala se totiž obětí domácího násilí, které se v době pandemie ještě vystupňovalo.

„Teprve až v tom bytě jsem našla svůj klid, takže i ta psychická stránka je lepší. Můžu se stýkat i s dcerkami, které za mnou nemohly předtím chodit. Opravdu moc pro mě tahle sbírka znamená, je to prostě neskutečný dar,“ dodává.

Finanční pomoc mohou získat i další lidé, kteří se kvůli vládním opatřením ocitli v náročné životní situaci. „Příkladem je třeba maminka samoživitelka s více než dvěma dětmi, která ztratila příjem, rodiny, které žily dříve od výplaty k výplatě a nyní přišly o zaměstnání, lidé, kteří se starají o členy rodiny,“ uvádí mluvčí Diecézní charity České Budějovice Martina Baráková.

Čtěte také

Získání peněz z této sbírky má jasná pravidla. „Sociální pracovník charitní služby s žadatelem probere jeho situaci, následně zjistí, zda už byly vyčerpané jiné možnosti a vyplní s ním žádost,“ popisuje Martina Baráková.

Na kontě sbírky se sešly už čtyři miliony korun, charita je rozdělí lidem v celé republice. „Peníze mohou použít na zajištění základních životních potřeb, to znamená doplacení nájmu, který dluží za předchozí měsíce, případně léky a další potřebné věci k životu,“ doplňuje mluvčí.

Komise diecézní charity se kvůli rozdělování peněz ze sbírky Na vlně pomoci proti bezmoci schází každý týden, lidé tak můžou finanční pomoc získat zhruba do týdne od podání žádosti.

Spustit audio

Související