Věra Nosková: Kontrasty

26. březen 2020

Ráda jím kyselé ryby. Pravda, mívají mnohdy hutný pach, zvlášť když je doplním jemně krájenou cibulkou. Když není zrovna nikdo doma, dopřávám si ten plebejský a zdravý pokrm.

Nedávno je měli u pultu lahůdek v supermarketu, kam pravidelně chodím nakupovat, dokonce zlevněné. Poručila jsem si tedy rovnou čtvrt kila.

Doma jsem za polykání slin otevřela plastovou krabičku. Maso ryb bylo už nažloutlé, vyschlé, chuť nevalná, ale nechtělo se mi běžet ty mrtvolky reklamovat, však oni věděli, proč je zlevnili a já to měla tušit.

Jedlé byly, tak jsem se za svou mlsnost potrestala a nasoukala část obsahu krabičky do zažívacího traktu a zapila to vodou. Jako po výprasku jsem si sedla k práci a kutala jsem na svém novém románu.

Abych se odškodnila, dala jsem jeho hrdinkám pořádně najíst a v závěru hostiny dokonce mlsaly; ...vylovila z misky lákavý bobek belgického čokoládového bonbónu. Měl lahodnou chuť, udělal jí dobře. Nalila oběma z bachraté láhve do broušených sklenek krémový likér, voněl po oříšcích. Miriam mlčela, přemýšlela a olizovala si z prstů čokoládu...“

Čtenáři si představují košilaté múzy kroužící kolem umělcova čela, a spisovatelovu fantazii přitom může nakopnout třeba zkažená ryba. Své hrdinky jsem přecpala dobrotami, načež jsem je obdařila mohutnou nadváhou. To máte za to, potvory!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.