Věra Hlaváčková: Nový rok

3. leden 2022

Vítejte opět v novém roce! Začal dlouhým vyspáváním, bolestmi hlavy, trochu zamlženým vědomím z toho posledního večera roku minulého... a hlavně spoustu očekávání.

Přečteme si nové horoskopy, zjistíme, že dvojky jsou skvělá čísla v numerologii ...hurá...ale pozor... v čínském horoskopu se dočteme trochu něco jiného, než v tom, co napsal známý a uznávaný astrolog...ouha...ale hned zavoláme kamarádkám a spolu to probereme, rozebereme a po mnohahodinovém telefonátu pochopíme, co nás čeká... protože, kde je snaha, je i porozumění.

A už netrpělivě očekáváme ty skvělé změny v našem životě.

Nejzáludnější jsou naše novoroční předsevzetí.

Nahlas a s odvahou si hned na začátku nového roku pojmenujeme ta nejniternější traumata a rozhodneme se je změnit. Rozhodně jsem tlustá a zhubnu nejmíň dvacet kilo, přestanu kouřit, protože mi to zakazuje doktor už deset let…nebudu utrácet za oblečení, protože mi praskají skříně a není v mých silách to unosit…začnu běhat, přestanu pít, změním práci, najdu si pořádného chlapa, opustím tu příšernou ženskou….a tak dále a tak dále.

Přidáváme si, každým dalším rokem, další a hlubší traumata, protože jen málokomu se novoroční předsevzetí podaří uskutečnit.

Takže se k tomu, že jsem tlustá, přidává ještě, že jsem nedůsledná, neschopná, nemám pevnou vůli. A tak se utápím v sebeobviňování a není pak překvapením, že na konci roku mám ještě o dalších pět kilo navíc. A dovrší to manžel, který s pohrdáním utrousí: „Tak, to se dalo čekat.“

Takže, moji milí posluchači, vykašlete se letos na nějaká předsevzetí a očekávání a věřte, že prožijete mnohem spokojenější rok.

A možná, že když se pak na konci těch tří dvojek otočíte, zjistíte, že jste se uměli radovat i z toho, co ten rok přinesl.

Tak ať přinese jen tolik, kolik uneseme! Přeji vám hlavně pevné zdraví.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.