Věra Hlaváčková: Štědrý den

24. prosinec 2021

Já mám rok rozdělený do dvou důležitých částí - na dovolenou a na Vánoce. A čím jsem starší, tak tím rychleji se střídají.cZatímco léto je ve znamení odpočinku a relaxace, Vánoce jsou plné shonu, nakupování, uklízení, pečení...Ale jsou nádherné, protože je připravujeme pro někoho.. pro rodinu...pro své nejbližší.

A všechno co neděláme jen pro sebe, přináší hluboké uspokojení a vnitřní radost.

I když se musím přiznat, že každý rok pěkně peprně nadávám, když peču cukroví. Nebaví mě to a nemám trpělivost. Když potom vidím talíř plný malinkatého, ozdobeného, překrásného cukroví od maminky a moje obří, nepasující, špatně slepené díly, tak pláču.

Má to ale jednu výhodu, pokud si vezmete jednu moji lineckou hvězdičku...pokud teda poznáte, že je to hvězdička...tak už ani nemusíte obědvat a jste plní až do večera.

A pak se ozdobí stromeček, všude znějí koledy, andělské zpěvy, voní rybí polévka, třepotají se světýlka od svíček a my si se zatajeným dechem uvědomujeme, že máme v sobě zvláštní slavnostní a dojemný pocit.

Kde se vzal? 

Vytvořily jsme si ho my, v sobě. Stejně jako když přicházíme do kostela a naše mysl a tělo se zvláštně naladí, vyčistí, odlehčí. Říká se „přicházím v dobré víře“ a pokud je kostel plný dobré energie, cítíme, že nás něco přesahuje.

Možná nás všechny letos do kostela na půlnoční nepustí, anebo nechodíme, ale můžeme si, my sami vytvořit svůj vlastní kostel. A vytváříme si ho, protože se láskyplně díváme na svoje děti, rodiče nebo blízké, s nimiž jsme se opět sešli pod jednou střechou a toužíme vytvořit pohodu, klid a dobrou náladu. Jsou zapomenuty rozdíly a neshody, neb Štědrý večer je nejlaskavější večer celého roku.

Užijte si ho s láskou. Hodně štěstí.

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.