Věnováno těm, kteří odešli s posledním měsícem roku 2021 – Pavlu Chrastinovi, Luboši Andrštovi a Michaelu Nesmithovi

9. leden 2022

„Bůh mi seslal ránu, Mé klíče jsou v Pánu, Nemohu, nemohu dál, Nemohu do domu, hrůza mi hrdlo svírá, velkejma očima na mě pták Rosomák zírá.“ Ano, smysl se dá najít v předešlých slovech obtížně, ale svou zvláštní zvukomalebností jistě přispěla k tomu, že se písnička Pták Rosomák stala velkým hitem. Podobně jako ty další s dadaistickými texty Pavla Chrastiny – Želva, Dědečkův duch, Dej mi víc své lásky nebo Svatojánský happening.

Příznivci nejslavnější české beatové kapely Olympic přijali se smutkem zprávu, že její výrazný člen v 60. letech, jeden z průkopníků českého rokenrolu, baskytarista, textař, ale rovněž scenárista a publicista, Pavel Chrastina opustil tento svět tři dny před koncem roku 2021 ve věku 81 let.

Když jsme loni v létě v pozvánce na třetí Koncert legend v českobudějovickém letním kině Háječek připomínali předcházející účast legendárního českého bluesového kytaristy Luboše Andršta, samozřejmě nás vůbec nemohlo napadnout, že za pár měsíců se bude mluvit o tomto výjimečném muzikantovi v minulém čase.

Logo

Luboš Andršt začínal hrát na kytaru v amatérské kapele Roosters. Pak prošel více kapelami, ale na sklonku 60. let měl vlastní uskupení Blues Company Ltd., odpovídající už víceméně jeho představám o muzice. Dalším důležitým souborem těch časů pro něj byl Framus Five Michala Prokopa. Sice se stal jeho členem až na konci jeho první slavné éry, ale ještě stihnul natáčení přelomového kainarovského   alba Město Er.

V 70. letech hrál Luboš Andršt v Jazz Q Martina Kratochvíla a v Energitu. V dalších letech s přestávkami vedl svůj Blues Band a také byl kromě různých studiových i koncertních projektů doma i v zahraniční účasten revitalizování Framus Five.

Luboš Andršt se snažil vždy být věren svému pojetí hudby s důrazem na blues a chtěl být vzdálen komerční hudbě, a to i na začátku 70. let, kdy řada rockerů pod tíhou doby hledala uplatnění v pop music, o čemž s autorem pořadu Světla ramp velký kytarista jednou mluvil: „I když jsem nabídky od pop-kapel také dostal, touto cestou jsem nikdy nechtěl jít.“

Čtěte také

Jednou z komerčně nejúspěšnějších amerických kapel 60. let byli Monkees, uměle sestavená formace pro jeden televizní sitcom, kde měli chlapci představovat kapelu toužící se stát Beatles. Ovšem to úsilí v seriálu nemělo být korunováno úspěchem.

Nakonec popularita Monkees rychle přerostla určené role. Nejlepším muzikantem z této sestavy byl kytarista, zpěvák a schopný autor Michael Nesmith. Po odchodu z Monkees založil svůj The First National Band, průkopnický v oblasti country-rocku. 

Michael Nesmith zemřel v prosinci 2021 krátce před svými 79. narozeninami na srdeční selhání. Měl na začátku 70. let i dva hity – Joanne a Silver Moon, avšak zřejmě jeho nejznámějším autorským počinem je písnička Different Drum, kterou proslavila mladá a později velmi úspěšná zpěvačka Linda Ronstadt s kapela Stone Poneys. A ta v pořadu také zazní.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související