Venkovní bazén ve Strakonicích zahajuje celoroční provoz. Umožní to nová nafukovací hala za 25 milionů

3. říjen 2023 08:34

Nafukovací hala nad venkovním padesátimetrovým bazénem ve Strakonicích je hotová. Sportovní kluby i jednotliví návštěvníci ji budou moci využívat celoročně. Strakonice jsou po Kadani teprve druhým městem v Česku, které se pro zakrytí venkovního bazénu halou rozhodlo.

„Je to tady skvělé, teploučko, moc se nám tu líbí. Je to super, budeme chodit dál,“ pochvalují si kondiční plavkyně Zdeňka a Pavla. Vodu v bazénu zakrytém nafukovací halou už vyzkoušeli i čtvrťáci ze strakonické základní školy Františka Ladislava Čelakovského.

Práce na stavbě nafukovací haly začaly loni v říjnu. Město za ně zaplatilo skoro 25 milionů korun. „Je to klasická přetlaková hala, jakou znají lidé třeba z tenisových kurtů. Rozdíl je jen v tom, že je nad vodní hladinou. Ohřívá se vzduch přes výměník,“ vysvětluje místostarosta Rudolf Oberfalcer.

Čtěte také

Zatímco až dosud byl venkovní bazén ve Strakonicích v provozu pouze přes léto, teď se bude díky nafukovací hale využívat celoročně. „Po celou zimu bude bazén zakrytý, v květnu obměníme vodu, stáhneme plachtu a otevřeme pro venkovní letní provoz. V září opět postavíme halu. Takto ve dvou cyklech bude bazén fungovat po celý rok,“ popisuje ředitel správy tělovýchovných a rekreačních zařízení města Petr Prskavec.

Strakonice tak od nynějška mají dva plnohodnotné sportovní bazény. Podle vedoucí plaveckého stadionu Petry Šímové to pomůže vyřešit problém s kapacitou menšího pětadvacetimetrového vnitřního bazénu. „Ten jsme museli rozdělit mezi všechny kluby, vodní pólo, plavce, potápěče a další, a hodin pro veřejnost moc nezbývalo. Teď budou lidé moci častěji navštěvovat plavecký bazén,“ říká.

Nová nafukovací hala zároveň umožní zachovat provoz plaveckého stadionu v době, kdy se budou rekonstruovat ochozy a sociální zázemí vnitřního bazénu. Město ji chce zahájit buď v příštím, anebo hned následujícím roce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související