Věhlasný saxofonista Jerry Bergonzi v Nových Hradech a výročí pianisty, který byl vzorem pro Dukea Ellingtona

24. listopad 2023

V neděli 26. listopadu od 19 hodin bude barokní sál hotelu Rezidence v Nových Hradech hostit velmi lákavý koncert. Pořadatelské duo Jihočeského jazzového festivalu Jan Nedvěd a Jiří Grauer totiž pozvalo na jih výbornou formaci slovenského jazzového trumpetisty Lukáše Oravce s úctyhodným hostem, velkým jazzmanem, náležícím do stovky nejlepších saxofonistů všech dob, Jerrym Bergonzim.

Výrazně na sebe upozornil, když v sedmdesátých letech spolupracoval s veleslavným pianistou Davem Brubeckem a byl dokonce několik let členem jeho kvarteta. Jerry Bergonzi nevyniknul jenom jako skvělý tenorsaxofonista, který nahrával desky pro prestižní značky jako Blue Note, Concord nebo Atlantic, ale též jako učitel a autor nejznámějších jazzových etud na světě.

Mimo saxofonu na profesionální úrovni tento šestasedmdesátiletý rodák z Bostonu ovládá piano i baskytaru. Na koncert špičkového tenorsaxofonisty Jerryho Bergonziho a Lukáš Oravec Quartetu v Nových Hradech vás pozveme Bergonziho nahrávkou se skandinávským Modern Jazz Triem populárního standardu Nicholase Brodszkyho  I'll Never Stop Loving You, Nikdy tě nepřestanu milovat.

Čtěte také

A také nabídneme miniprofil průkopnického pianisty Willieho the Lion the Smitha, který povzbuzoval v raných úsecích kariéry slavného swingového kapelníka a klarinetistu Artieho Shawa.

Prý dával lekce velkým pianistům Melu Powellovi a Joe Bushkinovi, ale především Smithův originální klavírní styl velice ovlivnil legendárního pianistu a bandleadera Dukea Ellingtona, který jej považoval za svůj hlavní vzor a složil pro něj skladbu Portrait of the Lion, Portrét lva, a také ji na konci třicátých let natočil se svým orchestrem.

A bude toho v pořadu V náladě swingu, potažmo jazzu ještě více – i v souvislosti se svátkem Kateřiny.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související