Vědci z Jihočeské univerzity vymysleli soupravu na testování covidu, odhalí i různé mutace

19. květen 2021

Jihočeši Dagmar Stehlíková a Vladislav Čurn vytvořili sadu pro odhalení virové nákazy covid-19. Projekt svých vědeckých pracovníků ocenila Jihočeská univerzita v prvním ročníku soutěže JU Innovation.

Spolu s dalšími projekty splňoval podmínku originality, ale také využitelnosti pro praxi. „Jedná se o metodu, která je rychlá, jednoduchá a docela dost senzitivní a není potřeba nákladné laboratorní vybavení,“ popisuje Růžena Štemberková, vedoucí Kanceláře transferu technologií Jihočeské univerzity.

Vědci na novince dále pracují. Chtějí metodu certifikovat při ministerstvu zdravotnictví. Poté by sadu na testování covidu mohli používat zdravotníci, ale i lidé sami doma.

„Sada nejen odhalí, jestli jste covid pozitivní, ale zároveň dokáže určit, jakou mutaci covidu máte. Mutace jsou nyní hlavním tématem a my víme, že tato metoda už skvěle odhalí britskou mutaci. Nyní chceme postupně prověřit všechny ostatní mutace,“ dodává Růžena Štemberková.

Spolu se sadou na covid byly v letošním ročníku soutěže Jihočeské univerzity oceněny i zlepšováky, díky nimž se bude rybám v kádích lépe dýchat, muzikantům na koncertech snáze regulovat hlasitost nebo nám smrtelníkům účinněji usilovat o věčné mládí.

Celý rozhovor s Růženou Štemberkovou o oceněných objevech si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související