Ve Vyšším Brodě zase vrčí stará promítačka. Nadšenci obnovili retro kino, pouští starší filmy

4. březen 2024 14:35

Typický vrčivý zvuk staré promítačky se znovu pravidelně ozývá v sále ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Místní nadšenci obnovili retro kino. Ze starých kotoučů promítají české filmy i pohádky. O přístroje se stará vyšebrodský zvukař Jan Friedl.

„Tady už jsou připravené filmy, stočené z těch přepravních kotoučků na tyhle velké cívky,“ ukazuje Jan Friedl, zatímco bere do ruky kotouč s filmem a zakládá ho do promítačky. „Dělicí čára obrázků musí přesně sedět na té značce,“ připomíná.

Na pásku je 20 minut filmu. Zatímco tedy jeden projektor běží, promítač připravuje druhý. „Ten se nastaví na automatický start a v momentě, kdy předchozí pásek dojde, tak se automaticky zapne druhá mašina. Může se ale stát, že praskne žárovka, nedej bože, že se přetrhne film,“ líčí.

Jan Friedl musel před prvním promítáním opravit všechny přístroje. „Deset let to tady bylo zavřené, musel jsem všechno umýt, vyčistit od staré vazelíny, starého oleje, dotáhnout všechny spoje, všechno projít. A pořád se objevují další a další závady,“ říká.

Čtěte také

Jako radiomechanik a zvukař podle svých slov většinu znalostí potřebných pro obsluhování starých promítacích strojů už měl. „Takových osmdesát procent umím a těch dvacet jsem se musel doučit systémem pokus – omyl, s pomocí telefonátů a internetu,“ doplňuje.

V retro kině ve Vyšším Brodě se promítají starší filmy, které odpovídají parametrům zdejšího vybavení. „Filmy jsou na filmovém pásu 35 milimetrů. Promítáme vesměs snímky více než deset let staré. Lidí chodí poměrně hodně, padesát až sto. Zároveň to slouží jako místo setkávání,“ uvádí vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Michal Rolčík.

Retro kino ve Vyšším Brodě promítá každý pátek večer, v týdnu navíc bývají dětské projekce.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související