Venkovské kino ve Strunkovicích nad Blanicí promítá každý týden. I když prodělává, městys ho chce udržet

11. září 2023 16:40

Promítání filmů není jen výsadou velkých multikin. Nové snímky každý týden uvádí třeba i venkovské kino ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku. Zisk od něj městys nečeká, kino přesto postupně modernizuje. V posledních letech se dočkalo třeba digitalizace.

„Promítají tu hezké filmy,“ říká Michal, který kino ve Strunkovicích nad Blanicí navštívil už poněkolikáté. „Zatím jsme tu byli většinou na pohádkách a také se stalo, že bylo plno a nezbylo místo,“ dodává divačka Anna.

Jak podotýká vedoucí Lukáš Pártl, strunkovické kino je prapůvodní. „My jsme na něj řádně pyšní, takže ho udržujeme v kondici. Nepopulárnější jsou dětská představení, většinou chodí děti s rodiči, ale rodiče tu děti nechávají a odcházejí do místních podniků. Na většinu rodičů už mám i telefonní číslo, kdyby náhodou byla nějaká krize,“ vypráví.

Venkovské kino ve Strunkovicích nad Blanicí

V zázemí kina jsou ještě dvě staré promítačky na 35milimetrový filmový pás, ale také moderní digitální přístroj.

V posledních letech přichází na jednu projekci průměrně 40 diváků. Městys částečně vstupné dotuje. „Celý provoz je samozřejmě prodělečný. Prioritou není generovat zisk, ale vytvářet příznivé podmínky pro život občanů,“ říká starosta Karel Matějka.

„Když kino zrušíme, tak už ho tady nikdo nikdy nezřídí. To vidíme v okolních obcích a městech. Pak by nám zbyl objekt, a aby fungoval jen pro divadla a koncerty, to by podle nás byla škoda,“ dodává.

Do budoucna plánuje vedení Strunkovic nad Blanicí vyměnit v kině sedadla i podlahu a zrekonstruovat foyer.

Spustit audio

Související