Pro balíček kdykoliv i na vesnici. V menších obcích přibývají automatické zásilkové boxy

8. červenec 2023 11:19

Vyzvednout si balík klidně v noci nebo o víkendu a nemuset čekat doma na pošťáka. Výhod doručovacích boxů si stále častěji užívají i obyvatelé menších měst a obcí na jihu Čech. Nově navíc některé společnosti umožňují tímto způsobem zásilky také odesílat. Výhodou to může být pro obce, ve kterých chybí pobočka pošty.

„Objednávám často věci z e-shopů. Pak si jen najdu v mobilu aplikaci, zmáčknu tlačítko Otevřít box, vyzvednu zásilku a nesu si balíček domů,“ ukazuje Markéta Kučerová, jak doručovací box otevřít.

Balíky vyzvedává v boxech v několika vsích na Strakonicku, třeba v Čejeticích, Štěkni nebo Cehnicích. „Nemusím čekat doma, ale mohu si zásilku vyzvednout kdykoliv potřebuji. Třeba pro starší lidi ale může být nevýhodou to, že je k otevření potřeba aplikace a chytrý telefon,“ popisuje.

V Cehnicích box slouží už delší dobu. „Smlouvu jsme podepisovali o prázdninách před dvěma lety a od té doby je box plně využívaný. Máme tu poštu, takže jsme ho umístili trochu jinam, k budově základní školy, kde se také pohybuje hodně lidí,“ říká starostka Helena Sosnová.

Čtěte také

Box má výraznou červenou barvu, i to bylo kritériem při rozhodování o jeho umístění. „Na návsi by se nám to moc nelíbilo i vzhledem k tomu, jak box vypadá. Právě proto jsme našli místo, kde je na první pohled vidět, ale zároveň je trochu skrytý a koresponduje s tou budovou,“ potvrzuje starostka.

Zásilkovna provozuje na jihu Čech boxy na zhruba dvou stovkách míst. Více než polovina je přitom v obcích s méně než dvěma tisíci obyvateli. „Lidé mají o zasílání zásilek do Z-boxů velký zájem, který stále roste. Meziročně se počet zásilek směřujících do boxů zvýšil o 118 procent,“ uvádí mluvčí společnosti Kamil Chalupa.

Do budoucna plánuje Zásilkovna počty boxů ještě navyšovat. „V tuto chvíli probíhá optimalizace naší sítě, což znamená, že Z-boxy přesouváme na vhodnější místa, nebo také zvětšujeme kapacitu tím, že konkrétnímu boxu přidáváme další sloupce, aby pojmul více zásilek,“ dodává Kamil Chalupa.

Od letošního roku můžou doručovací boxy lidé využívat také pro odesílání zásilek. To podle oslovených starostů ocení například ty obce, v nichž chybí pošta.

Spustit audio

Související