Naděje pro zámek v Libějovicích na Strakonicku. Chátrající barokní památku koupili noví majitelé

5. červen 2023 07:43

Pomalované zdi, uřezané radiátory, rozbitá okna a bortící se stopy. Dlouho opuštěný zámek v Libějovicích na Strakonicku má teď ale šanci získat zpět svou zašlou krásu. Barokní památka ve své novodobé historii sloužila například jako výcvikové středisko pohraniční stráže a služebních psů, kde vzniklo plemeno československý vlčák. Areál pak léta chátral, to by se díky novým majitelům mělo změnit.

„Pořídit si zámek v plánu nebylo. To nás nenapadlo, ono to nějak vyvstalo z toho, že se nám tady líbilo. Před více než třemi lety jsme sem začali každý týden chodit, začali jsme zjišťovat víc a víc,“ vypráví Michal Kiktavý, který takzvaný Nový zámek v Libějovicích koupil s partnerkou Máriou Hrablíkovou.

Na podobě památky se podepsaly dlouhé roky bez péče i různá využití. Jsou tu místa s vojenskou dlažbou, graffiti, opadanou omítkou, v jedné místnosti zaujme malovaný strop, uprostřed kterého ale září zářivky.

Jaké využití bude mít památka v budoucnu, zatím noví majitelé neví. „Nejsme žádní developeři ani lidé, kteří by to měli dopředu promyšlené. Skočili jsme do toho rovnýma nohama a po hlavě. Chceme ho určitě zachránit, vrátit mu krásu a energii, kterou v minulosti měl,“ říká Michal Kiktavý.

Čtěte také

„Letos bychom chtěli záplatovat střechu, která je ve špatném stavu, jsou tam díry. Pak získáme čas na to promyslet, co z toho, jaké využití může zámek mít. Zároveň musíme být realističtí, aby se to nějak ekonomicky dokázalo živit,“ dodává.

Už v několika termínech provázeli partneři památkou i veřejnost. Další prohlídky plánují, termíny zveřejňují na facebookové stránce zámku. „Přišla spousta nadšenců a velmi pozitivních lidí. Přiznám se, že po obou prohlídkách jsem měla slzy v očích, protože to bylo dojemné, že vlastně cizí lidé chtějí zachránit historickou památku,“ líčí Mária Hrablíková.

Přispět na záchranu zámku v Libějovicích na Strakonicku může každý – dobrovolným příspěvkem, ale třeba i koupí grafik nebo pohlednice zámku. Brzy by se měly v areálu konat i různé kulturní akce.

Spustit audio

Související