Hospody na vesnicích zejí prázdnotou. Po covidu přišlo zdražení energií a nákladů, lidé šetří
Zdražení energií způsobilo krach mnoha restaurací. V menších obcích jsou některé zavřené i několik let. Provozovatelé skončili už v průběhu pandemie koronaviru, v současnosti zavírají další. Kvůli vyšším cenám nemají zákazníky.
Michal Dosek musel před rokem zavřít hospodu v obci Brloh na Českokrumlovsku s více než dvěma sty obyvateli. „Ceny za energie byly fakt neúnosné na počet lidí, kteří dorazili do restaurace. To se nedalo provozovat. Navíc v době, kdy se nemohlo do hospod, vznikla fůra malých provozovniček v garážích, a to má obrovský vliv hlavně na restauratérství na vesnicích,“ říká.
Loni se svojí manželkou otevřel Radniční restauraci v Křemži. Zákazníky láká na širokou nabídku jídel, domácí zákusky a společenské akce, přesto ani tady není podnikání za stávající situace jednoduché. „Všechno je dost na hraně. Lidé jsou opravdu vystrašení ze všeho, co slyší ze všech stran, peníze si spíš schovávají a nedonesou nám je,“ potvrzuje.
Čtěte také
Křemže sháněla provozovatele do restaurace tři roky. Městys chce, aby byl podnik otevřený, proto Michalu Dosekovi nabídl výhodnější podmínky. „Snížili jsme nájem na polovinu. Jde nám o místo pro setkávání lidí, navíc je tady poměrně pestrá turistická oblast a když tu nebude možnost se najíst, lidé příště nepřijedou,“ vysvětluje starosta Josef Troup.
Vesnic bez hospod je po celé republice čím dál víc. „Končí desítky restaurací. Všechny náklady jsou velikánská položka, která táhne malé restaurace ke dnu. Abyste se uživili, musíte zvednout prodejní cenu, a to se některým zákazníkům už nelíbí, protože zákazník má také nějakou laťku. Je to velice nepříjemné, rozevírají se opravdu ostré nůžky,“ uvádí viceprezident Asociace hotelů a restaurací Jiří Král.
Restauratéři by proto uvítali pomoc státu. Řešením by podle Jiřího Krále bylo snížení DPH.
Související
-
Do Borotína jezdili pro zákusky lidé až z Prahy. Po třech letech ale vyhlášená cukrárna končí
Do potíží se dostává stále více podnikatelů. Končí jim totiž fixace cen za energie. Rostoucí náklady jsou jedním z důvodů, proč zavře i cukrárna v Borotíně na Táborsku.
-
Zdražení energií může způsobit krach pálenic. Podle provozovatelů to povede k nelegální výrobě
Vysoké ceny nákladů můžou být pro některé pálenice likvidační. A to i přesto, že zvýšily cenu destilátů. Nejhůř jsou na tom producenti, kteří používají zařízení na plyn.
-
Kilo bezlepkové mouky za 110 korun, kousek chleba za 55 korun. Zdražování dopadá i na celiaky
Kvůli vysoké inflaci zdražují nejen běžné potraviny. Stále víc peněz nechávají v obchodě i celiaci a lidé s alergií na lepek. Nákladná bezlepková dieta je čím dál dražší.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Fico se chce zapsat do dějin. Tmelem koalice budou trestní stíhání, míní novinář Němeček
-
Prezident Pavel: Představa Ruska o jednání o míru je v tom, že předloží své požadavky a svět se s nimi smíří
-
Antivirus: Kyberzločinci útočí i na vysoké školy, jde jim o výkupné i informace z výzkumu
-
Do Česka přiletěly další dva americké vrtulníky Viper a Venom, postupně nahradí ruskou techniku