Ve Vltavě je voda čistší než v rybnících, lidé v Budějovicích si ji užívají na nových plážích

8. srpen 2018 14:05

Chladnější i čistší vodu ke koupání momentálně nabízí řeka Vltava na jihu Čech. Naopak rybníkům a koupalištím horké počasí moc neprospívá a je tu zelená voda se zabarveným povlakem.

V Českých Budějovicích mohou lidé využívat nové říční pláže u cyklostezky, která spojuje krajské město s Hlubokou nad Vltavou. Míří sem nejen obyvatelé nedalekého sídliště.

„Přijeli jsme ze Suchého Vrbného. Jezdíme sem s dětmi už druhý týden, voda je tu čistší než na Malši a je to tu hrozně fajn,“ říká Helena Koblencová.

Koupání ve Vltavě si pochvaluje i Václav Štojdl. „Báječná, čistá voda. Já jsem se teď vrátil ze Slap, takže to mohu srovnat a myslím, že je to na úplně stejné úrovni. Naopak rybníky nejsou čisté vůbec, to se vůbec nedá srovnávat,“ komentuje.

Za vybudování nových pláží město zaplatilo přibližně milion korun. Náměstek primátora Petr Holický ale upozorňuje, že lidé tady vstupují do řeky na vlastní nebezpečí. „Není to žádné oficiální koupaliště, je to prostě přírodní rekreační zóna, kus přírody, který se takto může využívat,“ připomíná.

Podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly patří horní tok řeky Vltavy z hlediska kvality k těm vůbec nejlepším v celé republice. „Na Vltavě máme vybudovanou vltavskou kaskádu, první vodní dílo Lipno je hned v té nejvyšší části horního toku. Díky těmto nádržím dokážeme nadlepšovat průtoky právě v těchto suchých obdobích,“ vysvětluje.

Aktuální průtok na Vltavě v Českých Budějovicích je zhruba 12 kubíků za sekundu, přičemž vodní nádrž Lipno upouští přibližně 10 kubíků. „Žádná jiná řeka na území České republiky takovouto soustavu vodních děl nemá, takže ať se o těch nádržích říká cokoli, v období sucha svojí funkci plní úplně skvěle,“ dodává Petr Kubala.

Například na Lužnici je situace mnohem horší, v Majdaleně protéká přibližně dvacetkrát méně vody, než je obvyklé.

autor: mvo
Spustit audio

Související