Ve Velešíně začala stavba dlouho připravovaného podchodu frekventované silnice

29. květen 2020 15:29

Za noční můru označují obyvatelé Velešína na Českokrumlovsku přecházení přes silnici I/3. Hlavním tahem na Rakousko denně projedou tisíce aut. To už ale brzy nebudou muset chodci řešit.

Radnice začala stavět podchod pro pěší a cyklisty, o který dlouho usilovala. Povede jím stezka, která propojí různé části města.

„O překonání silnice se usilovalo desítky let. Varianta nadchodu nebo přechodu pro chodce přes tuto komunikaci nebyla možná, a proto bylo přikročeno k variantě podchodu,“ připomíná starosta Petr Vágner.

Podchodem povede stezka, která propojí zastavěnou část Velešína se zahrádkářkou kolonií, kde je asi 200 zahrádek. Také bude možné podchodem dojít na vlakovou zastávku.

Práce už začaly, doprava na silnici je řízena kyvadlově. „Nejprve se vyhloubí jáma pro uložení tubusu na jedné straně, následně na druhé straně, takže provoz zůstane zachován po celou dobu,“ popisuje starosta. Stavba vyjde zhruba na 17,5 milionu korun. Část nákladů pokryje dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

Čtěte také

Místní lidé podchod vítají, hlavně kvůli cestě na vlakové nádraží, které je od centra vzdálené asi dva a půl kilometru. „Je to moc dobrá věc, už to tu mělo být dávno. Když jsem chodila na vlakové nádraží pro dceru, nedalo se vůbec přejít,“ vzpomíná Ludmila Grammetbauerová.

Podobný názor má i Jan Kuba. „Už před padesáti lety bylo pozdě. Nebylo bezpečné to přecházet, obzvlášť v odpolední špičce nebo večer. Někteří řidiči si tu silnici pletou s dálnicí,“ komentuje.

Podchod by měl začít fungovat v srpnu. Plynule na něj naváže stavba nové křižovatky ve stejném úseku, která má zvýšit bezpečnost při odbočování ze silnice I/3 do centra města.

Spustit audio

Související