Ve Velešíně se konečně dočkají podchodu pod frekventovanou silnicí E55

27. červen 2018 15:08

Úsek smrti na mezinárodní silnici E55 ve Velešíně na Českokrumlovsku už nebude hrozbou. Zatím ale pouze chodce a cyklisty. K větší bezpečnosti přispěje podchod pod frekventovanou silnicí.

O vybudování podchodu ve Velešíně usilují už od roku 2003. Dlouhá léta se to nedařilo, změna nastává až teď. Podchod vznikne v lokalitě U Zahrádek.

Lidé se podle starosty Josefa Klímy díky podchodu dostanou bezpečně do zahrádkářské kolonie a také na železniční zastávku, kde v současnosti staví i rychlíky a dokonce mezinárodní expres Linec – Praha.

Podchod má sloužit nejen pěším, ale i cyklistům. Stane se spojnicí mezi Povltavskou a Pomalšskou cyklostezkou. Spojnice povede přes velešínský Strahov a mezi zahrádkami právě pod E55 směrem na Skřidla a krumlovskou stranu.

Pro bezpečnost v dané lokalitě byl podchod v podstatě jediným řešením. Lidé ho budou moci využívat od příštího roku. Město už má všechna potřebná povolení.

Stavba vyjde na 12 milionů korun. Město chce při financování využít osmdesátiprocentní dotaci Státního fondu dopravní infrastruktury.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související