Ve strakonické základní škole je těsno, třídy slouží i jako družiny. Řešení má přinést stavba nového pavilonu

23. duben 2023 08:21

Dětem na základní škole v Dukelské ulici ve Strakonicích schází prostor. Třídy jsou malé, některé navíc zároveň slouží jako školní družina. Problém může vyřešit jen stavba nového pavilonu pro první stupeň.

„Některé třídy jsou zároveň i oddělení školních družin. My jim říkáme operativně nudle, protože ta třída má na šířku necelé čtyři metry a dlouhá je asi šest metrů, což znamená, že se sem nevejdou ani tři dvojlavice vedle sebe jako ve standardních třídách. Ani tabuli nedokážeme pořádně otevřít,“ ukazuje ředitel školy Rudolf Prušák.

Základní škola Dukelská ve Strakonicích má omezené prostory, ve třídách není dost místa

Podobně hodnotí prostorové parametry vychovatelka Daniela Vlčková. „Je to určitě nevyhovující. Pro děti bych si představovala něco většího, třeba i veliký koberec, kde by si mohly odpočinout. Ani paní učitelka se tu nemůže připravit na hodinu, protože ráno je tu družina,“ říká.

Když ráno skončí režim družiny, místnost se promění v běžnou třídu. „Děti si musí vzít všechny věci a přesunout se do další budovy, do svých šaten. Když skončí výuka, přesouvají se zase zpátky. Dennodenně překonávají tuto vzdálenost s taškami a dalšími věcmi,“ popisuje ředitel.

Zřizovatel školy, tedy město Strakonice, o problému ví. Řešením je podle místostarosty Rudolfa Oberfalcera výstavba nového pavilonu pro první stupeň. „Je to dluh, který se tady táhne. Dukelská patří mezi největší školy v kraji, má tisíc žáků. Rádi bychom dostavěli pavilon, aby to odpovídalo dnešní době,“ uvádí.

Město už zahájilo projekční práce. Stavba nového pavilonu pro základní školu v Dukelské ulici ve Strakonicích vyjde nejspíš na více než 100 milionů korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související