Ve firmě ve Vimperku spolupracují člověk a robot na jednom pracovišti

7. březen 2018

Robotická ruka zastoupí člověka při fádní manuální práci ve výrobě. Ve firmě Rohde & Schwarz ve Vimperku už s tím mají své zkušenosti. Robota si tam sami naprogramovali na testování osciloskopů, elektronických měřicích přístrojů.

„Robotická ruka nám pomáhá na pracovišti měření osciloskopů. Momentálně připojuje několik kabelů a konektorů do zařízení, což by jinak musel dělat člověk rutinně a zabralo by mu to spoustu času,“ ukazuje vedoucí vývoje měřicích prostředků Martin Kudrle.

Rameno ruky má několik kloubů a na konci chapadlo, které připomíná dva prsty. „Těmi se dá uchopit prakticky cokoliv. Pokud potřebujeme uchopit konektor, ty prsty tomu přizpůsobíme. Pokud potřebujeme uchopit celou desku, opět je to možné,“ říká integrátor Tibor Krejčí.

Robot je kolaborativní, takže může spolupracovat s lidmi. „Je tam několik senzorů, které brání tomu, aby ta ruka někoho zranila,“ doplňuje Martin Kudrle.

Firma robotickou ruku koupila, pak ji bylo nutné naprogramovat pro zdejší podmínky. „Museli jsme zjistit, jak funguje a jak se ovládá. Já jsem neměl v tomto směru žádné znalosti, musel jsem poznat způsoby ovládání a komunikace s počítačem, abychom ji mohli řídit z našeho měřícího programu. Tomu jsme se věnovali celý rok,“ vzpomíná Martin Kudrle.

Robotická ruka prý v žádném případě nevytlačí lidskou práci. „Ten robot uvolnil člověka na odbornou a zajímavější práci, už nemusí věnovat čas rutinnímu přepojování. Robot ho nenahrazuje, naopak mu dává šanci technicky i odborně růst. Nesnížil se počet zaměstnanců ani o jednoho a určitě se to nestane ani v budoucnosti,“ připomíná Tibor Krejčí.

Robotická ruka pomáhá ve firmě Rohde & Schwarz při testování elektronických měřicích přístrojů
autor: Václav Malina
Spustit audio