Včelaři hlásí velké úhyny včel. Mohly je způsobit vosy, mírná zima i nedostatečné ošetření

17. leden 2020 11:24

Státní veterinární správa zaznamenala na řadě míst velké úhyny včel. Včelaři je nahlásili v průběhu uplynulého půlroku i v Jihočeském kraji. Veterináři nedokáží s jistotou určit, co úhyny způsobilo.

„Zaznamenali jsme větší úhyny na Táborsku, Strakonicku, Písecku. V řadě případů je jedná o úhyny nad padesát, někdy i sto procent včel,“ uvádí ředitel Krajské veterinární správy František Kouba.

Před půlrokem bylo podle něj častou příčinou to, že úly včel napadly vosy. „Teď v poslední době zaznamenáváme úhyny v průběhu zimního období, může na to mít vliv i teplejší počasí, kdy se rozsvítí sluníčko a včely vyletí,“ říká.

Čtěte také

„Pakliže by došlo k zvýšenému výskytu varroázy, což budeme mít vyhodnocené až koncem února, tak i to může ovlivnit včelstva,“ dodává František Kouba.

Za velkým snížením počtu včelstev může být i nedostatečná péče a neznalost. „V současné době včelaři neznají řadu forem a způsobů tlumení parazita varroázy. Nechávají to na přírodě. Dřív stačilo ošetřit jednou na podzim a včelstvo přežilo celý rok, ale teď jsem vypozoroval skutečnost, že nejsilnější jarní včelstva je roztoč schopen do podzimu zlikvidovat. Je třeba s tím celoročně bojovat,“ popisuje včelař Aleš Křenek.

Státní veterinární správa v současnosti musí prověřit všechna stanoviště s velkými úhyny včel. Ze vzorků zjistí, jestli se nejednalo o včelí mor, který by mohl ohrozit i další včelstva.

Spustit audio

Související