V září 1968 zastřelil ruský voják u Vimperka řidiče civilního vozidla

6. září 2018 09:41

Střelba se ozvala před 50 lety na silnici v lese nad Vimperkem. Po invazi vojsky Varšavské smlouvy hlídali prostor sovětští vojáci. Jeden z nich vyhodnotil chybně zvuky z projíždějícího automobilu a opětoval dávkou ze samopalu.

K tragédii došlo 5. září 1968 na místě, kterému se dnes říká Zatáčka smrti. „Historii této zatáčky v Nových Hutích si dobře pamatuji. V té době jsem učila na dívčí odborné škole a zemědělském učilišti ve Vimperku, kde byli i žáci z Nových Hutí, Nového Světa a Zdíkova a dobře tuto situaci znali,“ říká pamětnice Jana Tláskalová, které tehdy bylo 24 let.

„Jednota Vimperk měla zájem o koupi chaty od Sezimova Ústí na Nových Hutích. Jeli nahoru autem, šoférem byl předseda ROH podniku, který chatu prodával, a s ním jel zaměstnanec Jednoty pan Josef Šperl,“ líčí Jana Tláskalová.

Auto nebylo v pořádku, mělo uvolněný výfuk, takže vydávalo praskající zvuky připomínající střelbu. „Na Hutě projeli dobře, ale když se vraceli, v této zatáčce byl připraven ruský voják. V momentě, kdy auto výfukem vystřelilo, napálil do toho auta ze samopalu,“ dodává pamětnice.

Chlapec vyplázl na projíždějící sovětské tanky jazyk, zachránili ho čeští vojáci

Okupace v roce 1968

Karel Větrovec se narodil v roce 1932 v Kadově na Blatensku. Vystudoval na učitele a jeho první štací se staly Kašperské Hory. S manželkou a dětmi bydlel v roce 1968 v kantorském bytě přímo ve škole, 21. srpna se chtěl vypravit s kamarádem na houby.

Na místě zůstal mrtvý šofér, těžce zraněný Josef Šperl a musel být přivolán tlumočník. Tím byl profesor Jiří Šíma z tehdejší střední ekonomické školy ve Vimperku.

Událost vyvolala velké vzrušení v celém okrese. V zápise z roku 1968 ji zaznamenal i kronikář města Prachatice: „Dne 5. září projížděl řidič Bohumír Soukup ze Sezimova Ústí autem Tatra 603 lesním úsekem z Vimperka do Kvildy. Při závadě vozu došlo k takzvanému střílení do výfuku, čili jednalo se o běžnou závadu vozu. Podle názoru sovětské hlídky však bylo na ní nejméně jedenáctkrát vystřeleno, proto vystřelila ze samopalu, z nějž tři výstřely zasáhly civilní osobní vůz. Řidič byl na místě mrtev.

Tragickou událost zatím u silnice nepřipomíná pomníček ani pamětní deska.

autor: Václav Malina
Spustit audio

Související