V Temelíně budou při volbách hlasovat také o stavbě zimního stadionu

5. říjen 2018 09:48

Obyvatelé obce Temelín na Českobudějovicku mají vedle voleb také místní referendum. Jeho tématem je plánovaná stavba zimního stadionu. Hlasování vyvolali občané, kteří se záměrem nesouhlasí.

Radnice na základě petice vypsala referendum, ve kterém obyvatelé dostanou otázku: „Souhlasíte s výstavbou Víceúčelové sportovní haly (zimní stadion) v obci Temelín?“

 Obec už má zpracovanou studii na víceúčelovou sportovní halu. „Jsou to dva tubusy a mezi nimi technická část, která je dvoupatrová. Ve spodní části jsou šatny pro zimní stadion a všesportovní halu, v patře fitness, bufet a ještě jsme počítali se čtyřiceti lůžky,“ popsal starosta Josef Váca, který kandiduje za hnutí Nezávislí občané.

V hale by se tak mohly ubytovat hostující týmy, ale obec bere v potaz i blízkou jadernou elektrárnu. „Na půl roku sem najíždějí pracovníci na odstávku a ti velmi složitě shánějí ubytování. Myslíme, že bychom jim to mohli nabídnout, a tím naplnit kapacitu,“ vysvětlil Josef Váca.

Na pozemcích za fotbalovým hřištěm

Odhadované náklady se pohybují od 130 do 150 milionů korun. Obec má připravené pozemky za fotbalovým hřištěm.

Reportér Českého rozhlasu oslovil v Temelíně všech devět kandidujících stran nebo samostatných kandidátů. Jednoznačně pro stavbu haly se vyslovili lídři tří kandidátek – KSČM, Nezávislí občané a ODS s tím, že v některých stranách nebo hnutích není názor jednotný.

Proti stavbě zimního stadionu se vyslovil lídr hnutí Změna 2018 Pavel Kosík a také všichni čtyři samostatní kandidáti v komunálních volbách, tedy Václav Bartuška, Karel Fikota, Vladimír Profant a Jiří Vítovec. Lídr kandidátky Přátelé řekl, že mu stadion nevadí, ale že vidí důležitější věci.

Vyhlášení referenda je aktivitou některých lidí, kteří se stavbou nesouhlasí. Hlavní organizátorkou je Jitka Mládková, která kandiduje za hnutí Změna 2018.

Ta musela nejdřív sehnat podporu lidí z Temelína, ale také z dalších pěti obcí, které pod Temelín patří. „Obešli jsme jednotlivé obce a získali jsme více než 35 procent, takže byla podána petice, obec to musela přijmout a vyhlásit referendum,“ uvedla.

Referendum o stavbě zimního stadionu v Třeboni je kvůli malé účasti neplatné

02747482.jpeg

K historicky prvnímu referendu v Třeboni přišlo jen necelých 25 procent oprávněných voličů. Hlasování, které mělo rozhodnout o stavbě zimního stadionu, je tak neplatné. Město může pokračovat ve stavebních přípravách.

Referendum se uskuteční zároveň s komunálními volbami, tedy v pátek 5. října a v sobotu 6. října. Komise pro místní referendum mohou být ve stejných místnostech jako volební komise, ale měly by být oddělené. Hlasovací lístky se vhazují do jiných uren, hlasy v referendu sčítají lidé, kteří nejsou ve volební komisi.

K tomu, aby referendum bylo pro obec závazné, musí splňovat několik podmínek. Účast musí být nejméně 35 procent všech oprávněných voličů v obci. Vítězná varianta musí získat nadpoloviční většinu hlasů a tato nadpoloviční většina musí zároveň znamenat, že to je nejméně čtvrtina všech oprávněných voličů. Uvádí to na svých stránkách ministerstvo vnitra.

Jak upřesnila Markéta Procházková z krajského odboru legislativy a vnitřních věcí, při splnění všech podmínek je referendum závazné nejméně po dobu mandátu zastupitelstva. Referendum se stejnou otázkou je možné opakovat po dvou letech.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související