Referendum o stavbě zimního stadionu v Třeboni je kvůli malé účasti neplatné

18. září 2017

K historicky prvnímu referendu v Třeboni přišlo jen necelých 25 procent oprávněných voličů. Hlasování, které mělo rozhodnout o stavbě zimního stadionu, je tak neplatné. Město může pokračovat ve stavebních přípravách.

Na počátku referenda stála akce opozice, pod kterou se podepsalo více než 1500 místních. „Výstavba zimního stadionu v Třeboni je problém, který veřejnost vnímá dost rozporuplně. Není na to jednotný názor a vedení radnice se o tom odmítalo bavit. Odmítali názory nejen nás jako opozice, ale i občanů,“ říká zastupitel Jan Váňa.

Opozice proto podle něj zorganizovala podpisovou akci, v níž 1500 občanů vyjádřilo přání, aby o stavbě rozhodli samo obyvatelé.

V sobotním referendu bylo nakonec odevzdáno 1944 platných hlasovacích lístků. Pro stavbu zimního stadionu se vyjádřilo 199 lidí a proti 1739 lidí. Nebyl však splněn požadavek, že musí hlasovat minimálně 35 procent oprávněných voličů.

Díky tomu, že je referendum neplatné, může město pokračovat s přípravami na stavbu. Potvrdil to místostarosta Josef Pindroch. „Máme územní rozhodnutí a v tuto chvíli probíhá stavební řízení. Předpokládáme, že nebude komplikované a bude vydáno v dohledné době stavební povolení. Takže po této stránce jsme připraveni a jsme připraveni také finančně,“ uvádí.

Město podle něj může stavbu zahájit na jaře 2018. „Jsem přesvědčen, že ještě v tomto roce by mohl být stadion dokončen, popřípadě na jaře 2019,“ dodává místostarosta. Náklady na stavbu zimního stadionu s celoročním provozem jsou 80 milionů korun.

autor: pfr
Spustit audio