V Táboře vznikla koalice Tábor 2020, Společně pro Tábor a Piráti. Starostou zůstane Štěpán Pavlík

5. říjen 2022 16:59

V Táboře je jasno o povolebním uspořádání pro příští čtyři roky. V druhém nejlidnatějším městě Jihočeského kraje bude vládnout vítězné hnutí Tábor 2020 společně se svými koaličními partnery – uskupením Společně pro Tábor a Piráty. Jejich zástupci už podle lídra Tábora 2020 a starosty Štěpána Pavlíka podepsali koaliční smlouvu.

„Jevilo se to zpočátku docela hladce, sedmý den se to trošku zadrhlo, ale překonali jsme to relativně rychle a všechny neshody jsme si vyřešili. Cítíme i takovou úlevu, že má Tábor rozumnou, neextremistickou a nepopulistickou koalici. Jsme za to rádi, protože je to asi ta nejlepší varianta,“ říká Štěpán Pavlík.

Ten bude pokračovat ve funkci starosty. První místostarostkou se stane Lenka Horejsková zvolená za koalici Společně pro Tábor, druhým místostarostou bude Martin Mareda z České pirátské strany a třetím místostarostou Radoslav Kacerovský z hnutí Tábor 2020.

Součástí koaliční smlouvy jsou i programové priority. „Jsou opravdu bohaté, hodně jsme cizelovali každou formulaci. Hlavní je v dnešní době asi energetika. My jsme někde uprostřed konverze parovodu na horkovod, ale také spojujeme energetickou koncepci s nějakým logickým zpracováním odpadu, který by se dal využít pro další získávání energie,“ nastiňuje Štěpán Pavlík.

Čtěte také

Co se týče investičních akcí, vedení města podle něj chce pokračovat v přípravě nové obytné čtvrti Dvorce na území bývalých kasáren, kde může nalézt bydlení až 1700 lidí. „Dále parkovací dům na Sídlišti nad Lužnicí, který už je před vypsáním soutěže. Velkým oříškem bude vyřešení Husova parku u autobusového nádraží a okolí vlakového nádraží, chceme to nějak nově pojmout, aby se celý ten komplikovaný uzel vyřešil,“ dodává.

Starosta chce udržet stabilní a obezřetně plánovaný rozpočet. „Díky této stabilitě jsme mohli ustát a vykrýt krize, jako byl covid, válka, částečně i teď nedobrá situace s energetikou. Chceme pokračovat dál v té obezřetnosti, nerozhazovat peníze, ale opatrně plánovat městský rozpočet,“ uzavírá Štěpán Pavlík.

Ustavující zasedání nového zastupitelstva v Táboře, kde bude oficiálně zvoleno vedení radnice, se uskuteční v pondělí 17. října

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související