V Táboře vám až do konce října udělají bezplatný test na cukrovku

6. říjen 2016

Podle statistických odhadů bude mít v roce 2035 každý desátý Čech cukrovku. Počet diabetiků v naší populaci totiž každý rok stoupá, hlavní příčinou je nezdravý životní styl. Chce na to upozornit i druhý ročník preventivní akce nazvané Pět minut pro zdraví.

Zájemci si mohou až do konce října nechat na táborské poliklinice bezplatně vyšetřit krev. Výsledek se dozví během 24 hodin. Preventivní akce z cyklu Pět minut pro zdraví má motto Objevte cukr.

Podle ředitelky laboratoří Jany Špačkové Chalupské ale není cílem zjistit vyšší hladinu cukru v krvi. „Spíše tím myslíme: objevte cukr ve svém životě, ve svém stravování, ve stravování svých dětí. Protože to, jak žijeme, jak myslíme, jak se k sobě chováme, je prvotní věc té prevence,“ říká.

Samotné laboratorní testování je podle ní až druhotnou částí prevence. „Ten, kdo má zájem o test, může přijít ráno na lačno k nám do laboratoře. Sestřička mu nabere krev z prstu, je to opravdu rychlý odběr. Vyšetření provedeme hned odpoledne u nás v laboratoři, výsledek pak popíše naše lékařka, protože pokud je hodnota zvýšená, je především dobré kontaktovat svého praktického lékaře a s ním se poradit na dalším postupu,“ vysvětluje.

Zájemci mohou na vyšetření přijít až do konce října ve všední dny od 6.30 do 10 hodin.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio