V Táboře plánují výstavbu protipovodňových opatření

23. srpen 2009

Také obyvatelé Lužnické ulice v Táboře se dočkají ochrany před velkou vodou. Protipovodňová opatření na řece Lužnici byla zařazena mezi projekty, které získají státní podporu.

"Opatření jsou poměrně jednoduchá, jedná se o metrovou zeď, která by neměla narušit pohledový horizont. Už v první fázi by se měla zohlednit pravidla estetizace, abychom se dívali na ucelené přijatelné dílo. Revitalizace nábřežní zóny by měla přijít až následně, protože akce vyžaduje částku okolo 40 milionů korun a nyní máme jiné rozpočtové priority", prozradil místostarosta Tábora Martin Jirovský.

Povodní Vltavy v současné době pracuje na protipovodňových opatřeních na několika místech na jihu Čech. Jsou to například České Budějovice nebo Český Krumlov, kde se provádí prohrábka říčního koryta. Součástí těchto prací budou také stavební úpravy dvou jihočeských a jednoho západočeského jezu.

O co konkrétně půjde, Českému rozhlasu upřesnil ředitel jihočeského závodu Povodí Vltavy Zdeněk Zídek: "Do některých současných pevných konstrukcí hodláme v budoucnu vložit konstrukce pohyblivé, aby plnily provozní účely. Zejména lámání ledu a protipovodňovou funkci."

Spustit audio