V rybí líhni u Lipenské přehrady se z desetitisíců jiker rodí pstruzi a siveni

9. leden 2022 07:22

V rybářské hantýrce se tomu říká „kulení“. Znamená to, že z jiker se stávají malé rybky. A právě teď se „kulí“ desetitisíce jiker pstruha a sivena v rodinném Rybářství Hůrka u Lipenské přehrady. Majitel líhně Richard Turek potom zhruba pětinu ryb prodá a zbytek si nechá pro vlastní chov.

„Tady na odchovných žlabech můžete vidět právě probíhající kulení se sivena amerického a pstruha obecného, formy potoční,“ ukazuje v rybí líhni Richard Turek, provozovatel rodinného rybářství Hůrka u Horní Plané.

„Na každém tom žlabu je jiná fáze vývoje, protože siven i potočák mají různou délku vývoje v jikře. Z té kuličky, jikry, vajíčka se rybička vyklube na svět zhruba po čtyřiceti dnech vývoje,“ vysvětluje.

V jednom ze žlabů jsou už vidět malé tečky v jikrách. „To znamená, že je jikra v očním bodu a má před sebou poslední týden až dva vývoje, než se vykulí, než se rybička dostane ven na svět. V tuto chvíli probíhá odstraňování odumřelých jiker, očištění od kalu. Ta jikra vydrží teď nejvíce, jinak jsou opravdu velmi citlivé na jakoukoliv manipulaci a světlo,“ popisuje Richard Turek.

Malí pstruzi a siveni po vykulení nejprve tráví žloutkový vak, potom přejdou na výživu. „My je tu rozkrmujeme mraženým planktonem a speciálními krmnými směsmi. Je tady 40 tisíc kusů sivena a 30 tisíc kusů pstruha obecného,“ dodává Richard Turek.

Z malých žlabů, kterým se říká kolíbky, se ryby postupně stěhují do větších obydlí. „Nejprve půjdou do větších žlabů, kde je budeme rozkrmovat zhruba do sedmi centimetrů, potom do jednoho z rybníčků a až dosáhnou asi 150 gramů, půjdou do druhého největšího rybníka v areálu, kde se budou odkrmovat do tržní velikosti,“ popisuje majitel.

Rybářství Hůrka u Horní Plané tvoří více než dva hektary vodní plochy. Celkem je tu 17 různě velkých rybníků a rybníčků. Rybáři tady mohou rybařit celoročně. V zimě je populární dírkování na zamrzlých rybnících.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související