V nemocnicích chybí dětské sestry, univerzita proto otevírá nový obor Pediatrické ošetřovatelství

16. červenec 2019 16:01

Zájemcům o studium oboru dětská sestra se otevírá snadnější cesta na Jihočeské univerzitě.

Zdravotně sociální fakulta akreditovala v Českých Budějovicích nový bakalářský obor a dodatečně přijme šedesát studentů. Ti můžou po absolvování studia už za tři roky nastoupit na dětská oddělení nemocnic nebo do ordinací pediatrů.

Nový obor má pomoc vyřešit nedostatek dětských sester v regionu. „V budějovické nemocnici problém s nedostatkem dětských sester není, ale v ostatních jihočeských nemocnicích jich chybí deset až dvanáct,“ popisuje stav mluvčí nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

Jihočeská univerzita nabídla několik návodů, jak zlepšit zdravotní stav a životní styl

Fyzioterapeut aplikuje ženě na koleno kinesiotape

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích poprvé připravila program pro veřejnost v rámci Světového dne zdraví. Nabídla přednášky, workshopy, ale i konkrétní návody, jak správně cvičit nebo si mýt ruce.

Z absolventů bakalářského studijního programu Pediatrické ošetřovatelství budou dětské sestry kvalifikované pro práci jak v nemocnicích u lůžek, tak v ambulantních zařízeních. „Jsou to profese, o které je eminentní zájem,“ tvrdí děkanka Ivana Chloubová, jinak vystudovaná všeobecná sestra, která na fakultě učí ošetřovatelství.

Přijímací řízení na nový obor se bude konat na konci srpna a ti, kdo uspějí, začnou studovat už v říjnu.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související