Jihočeská univerzita nabídla několik návodů, jak zlepšit zdravotní stav a životní styl

9. duben 2019 15:05

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích poprvé připravila program pro veřejnost v rámci Světového dne zdraví. Nabídla přednášky, workshopy, ale i konkrétní návody, jak správně cvičit nebo si mýt ruce.

Univerzitní půda je zároveň otevřená veřejnosti celoročně na dvou specializovaných pracovištích.

Součástí Institutu aplikovaných zdravotně sociálních věd jsou pracoviště Centrum prevence civilizačních chorob a také Centrum fyzioterapie.

Podle učitelky Lenky Šedové je pro zdraví každého člověka zásadní životní styl. „Základem je vyvážená strava, nepřejídat se, což je v současné době velkým problémem. Dále dostatek pohybu, nekouřit a trochu se duševně udržovat v rovnováze, to znamená vyvarovat se velkým stresům, a když už je máme, tak si najít čas na sebe a vykompenzovat to,“ radí.

Tejpování vynalezl už před 40 lety Japonec Kenzo Kase. Svou metodu teď předvedl v Čechách

Kenzo Kase, vynálezce metody Kinesio Taping, předvádí tejpování na pacientovi při návštěvě jižních Čech

Vynálezce takzvaného tejpování Japonec Kenzo Kase přijel poprvé představit svou metodu do Čech. Léčbu pomocí elastické pásky používají tisíce fyzioterapeutů a lékařů, rozšířila se do 90 zemí světa. Tejpování se stalo nejdřív hitem mezi sportovci, nyní ho využívají i běžní pacienti.

Dobré je také řešit problémy dřív, než nám začnou výrazně komplikovat život. „Motivací pro návštěvu ambulance je většinou až to, že člověk má nějaké obtíže, bolesti. Nebývá zvykem, že by se někdo dostavil z preventivních důvodů, což je docela škoda. Může pomoci navštěvovat pravidelně fyzioterapeuta, který například nastaví vhodnou kompenzační sestavu cviků,“ popisuje fyzioterapeutka Jana Jarošová.

Všechny informace pro veřejnost o Centru fyzioterapie a Centru prevence civilizačních chorob najdou lidé na webu Zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související