V lese nedaleko Budějovic našli pod jehličím trosky stíhačky

26. květen 2015

Drobné kousíčky vypadají jako stará kůra nebo něco, co do lesa přirozeně patří. Ale není tomu tak. Nedaleko Plané u Českých Budějovic se ještě mnoho let po konci druhé světové války skrývají trosky letadla.

Objevili je členové spolku Historie severního Českobudějovicka. „Jako první trosky našel kolega Jan Dvořák, který má tady v okolí známé. Ti mu podle vyprávění pamětníků řekli, že tu za války spadlo letadlo. Hledal na určeném místě a skutečně objevil zbytky stroje,“ říká Jan Ciglbauer.

Předávací (zkušební) pilot „1. Flug-Gruppe Süd-Ost“ Hans Voss s rodinou

Později se do lesa vydala celá skupina historiků. „Posbírali jsme další drobné trosky pod jehličím a listím. Byly na povrchu, ne v zemi, což značí, že tu letadlo nejspíš přistálo nouzově nebo se zřítilo na plocho,“ dodává Jan Ciglbauer.

Historici začali s identifikací stroje. Ihned vyloučili možnost, že se jedná o americké letadlo, jak někteří pamětníci vyprávěli. V troskách totiž našli německé součástky. „Nyní si na 99 procent myslíme, že to byla německá proudová stíhačka Messerschmitt Me 262 Schwalbe,“ zmiňuje Jan Ciglbauer.

Podle dochovaných archivních záznamů se tak nejspíše jedná o stroj, který se zřítil 25. března 1945. Seděl v něm zkušební pilot Hans Voss, jenž zahynul a nyní má hrob na budějovickém hřbitově. Důvodem havárie byla pravděpodobně technická porucha, protože se jednalo o zkušební let nového stroje kompletovaného v nedalekých v Korosekách.

Až historici skončí s identifikací letadla, rádi by trosky vystavili v Jihočeském muzeu.

Reportáž, kterou natočil Zdeněk Zajíček přímo v lese u Plané, si poslechněte v pořadu Vltavín v odkazu výše.

Spustit audio