V kostele, který zachránili studenti, zaujmou zlaté čtverečky architekta Pleskota

22. květen 2016

Mnoho lidí denně chodí kolem a většinou si ani neuvědomí, že co právě míjejí. V zástavbě je trochu schovaný kostel Svaté rodiny na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. Nyní je kostelem studentským, protože se po letech opět propojil s Biskupským gymnáziem.

Kostel byl ale původně vybudovaný na konci 19. století pro sirotčinec. „Postavili ho sestry boromejky, díky nimž stojí celý areál od nároží Senovážného náměstí s ulicí Karla IV. až po muzeum. Jednalo se o klášter, sirotčinec a nalezinec. Samotný kostel byl postavený v letech 1886 až 1888,“ přibližuje architektka Marika Petrmanová.

Stavba je v novogotickém slohu. „Autoři se inspirovali čistými tvary gotiky. Prostor je velice pěkný, příjemný, já osobně se tu cítím moc dobře, jako by to byla kaple na starém hradě. Od té doby, co je opravený, je to opravdu mystický prostor,“ dodává.

Kostel se podařilo opravit a zachránit před několika lety. Zasloužil se o to spirituál Biskupského gymnázia Josef Prokeš a studenti. Ti dokázali shromáždit kolem čtyř milionů korun na nutné opravy a restaurátorské práce a přizvali věhlasného architekta Josefa Pleskota.

Díky němu jsou nyní na zdech kromě maleb netradiční zlaté čtverečky. „To je nápad architekta Josefa Pleskota, který je předním odborníkem na církevní stavby. Vymyslel tyhle čtverečky a mně to připadá geniální. Někdo by mohl říct, že to plácnul přes tu gotiku, ale vzhledem k tomu, že to není čistá gotika, tak si myslím, že to vůbec neruší. Naopak, zlaté čtverečky tomu daly jakýsi řád, rytmus a za světla svíček je to tu naprosto úžasné,“ komentuje Marika Petrmanová.

Součástí každodenního života je kostel Svaté rodiny pro Pavla Němce, nového spirituála Biskupského gymnázia. Jeho úloha na škole podle něj spočívá v péči o duši. „Mám na starost duchovní život na gymnáziu a ten kostel k tomu patří,“ vysvětluje.

V kostele se pravidelně koná mše svatá pro studenty a pobožnosti podle kalendáře. Od roku 2014, kdy byl znovu posvěcen oltář, se zde také pořádají přednášky Jihočeské univerzity a Akademie věd pro veřejnost. Kostel je letos i jedním z míst, kde nabídne bohatý program Budějovický majáles.

Spustit audio