V jižních Čechách mají cyklisté 5000 kilometrů tras

1. červen 2015

Před více než deseti lety, v roce 2004 vznikla Nadace Jihočeské cyklostezky. Jejím posláním je rozvíjet cyklodopravu a cykloturistiku v kraji. „Podněcujeme například potenciální investory, aby stavěli stezky, poskytujeme i část prostředků,“ říká ředitel nadace Jan Vlášek.

Co se týče cyklistiky, jsou podle něj jižní Čechy destinací číslo jedna. „Je tady výjimečný potenciál. Krajina má rozmanitý charakter - rovina na Třeboňsku, hory na Šumavě, k tomu řada historických památek,“ dodává Jan Vlášek.

Jan Vlášek

Nadace se stará o údržbu cyklistického značení. Pomáhá jí parta nadšenců, kteří objíždějí svěřené úseky a opravují značky. Celkem je podle Jana Vláška v jižních Čechách téměř pět tisíc kilometrů cyklotras a 76 kilometrů cyklostezek, přičemž se nezapočítávají cyklostezky ve městech.

Cyklostezka se od cyklotrasy liší tím, že cyklostezka je cesta určená čistě pro kolaře, případně chodce. Nadace by chtěla v kraji více takových stezek, protože je to bezpečnější pro cyklisty i motoristy.

Nadace také vydává řadu materiálů. Cyklisté si tak ve všech informačních centrech v kraji mohou zdarma pořídit kvalitní cykloturistické mapy. Ty se vztahují k páteřním trasám, tedy například na Vltavskou stezku, Otavskou stezku, trasy podél Lužnice nebo Nežárky.

Nejoblíbenější je podle Jana Vláška Třeboňsko a celý pás Šumavy od Lipna přes Kvildu do Plzeňského kraje. „My se ale snažíme cyklisty dostat i do jiných lokalit. Některé trasy jsou přetížené a přitom je tu spousta dalších krásných míst, o kterých se moc neví. Doporučil bych například Písecko,“ říká.

Publikace, které vydala Nadace Jihočeské cyklostezky

Celý rozhovor s Janem Vláškem si poslechněte v záznamu pořadu v odkazu výše.
Další hosty odpoledního vysílání Českého rozhlasu České Budějovice najdete ZDE.

autoři: Andrea Poláková , Jana Urbanová
Spustit audio