V Česku se poprvé v historii objevil brouk krasec, který likviduje túje a jalovce

12. červenec 2018 14:26

Jihočeští entomologové objevili na jehličnanech v Praze brouka krasce, který napadá túje a jalovce. Dřív byl ve střední Evropě vzácný a ohrožený, ale obchod s okrasnými dřevinami vše změnil.

„Tady máme kmínek túje a z něj vylétli krasci Lamprodila festiva. Pod kůrou je chodbička. Že je to krasec, se dá poznat i podle, jak tam má uspořádané piliny,“ ukazuje entomolog Lukáš Čížek z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

Krasce Lamprodila festiva poznáme snadno. Svým zbarvením jsou velice nápadní. „Je to velice pěkné zvířátko, asi centimetr velké, takové leskle zelené, vypadá jako by bylo vytepáno z nějakého zeleného kovu, a na krovkách má modré skvrny. Zvlášť pokud ho chytnete na túji nebo cypřiši, tak je úplně jasné, o co jde,“ popisuje Lukáš Čížek.

Tenhle asi nejhezčí škůdce okrasných dřevin v České republice je cestovatel a na naše území se dostal vůbec poprvé. „Vyskytoval se velmi vzácně ve střední Evropě, byl znám původně z jedné lokality, v Německu a z jedné v Maďarsku. V obou zemích byl jako velmi vzácný druh chráněn,“ připomíná Lukáš Čížek.

Poměrně běžně se ale brouk vyskytuje v Itálii. „Odtud se vyváží spousta materiálů, různých odrostků a sazeniček tújí a dalších dřevin. Stačí, když samička naklade do nějakého stromku určeného na export vajíčka, a potom už kamiony rozvezou její potomstvo po Evropě,“ vysvětluje entomolog.

Výskyt některých brouků dokonce souvisí i s olympiádou. „Po olympiádě v Soči se objevil na jižních svazích Kavkazu a kolem Soči. Je to dáváno do souvislosti s tím, že když se někde konají olympijské hry, sází se tam spousta tújí. Pravděpodobně dovezli hodně odrostlých a větších tújí z Itálie, a tím si tam zavlekli toho brouka,“ říká Lukáš Čížek.

Krasčí kalamity se ale obávat nemusíme. Tito brouci totiž ani ve své domovině všechny porosty tújí zničit neodkázali.

Spustit audio

Související