V Česku roste zájem o soukromé základní školy. Za deset let se jejich počet ztrojnásobil

13. červen 2023 15:18

Už to není luxus jen pro bohaté. V Česku přibývá lidí, kteří své potomky posílají na soukromé základní školy. Za deset let se počet těchto škol v Česku ztrojnásobil – podle ministerstva školství jich funguje už asi 300. Rodiče neodrazuje ani vysoké školné. Třeba v případě soukromé školy v Řepici na Strakonicku je vyjde i na 60 tisíc korun ročně.

Soukromá základní škola Edubbaa v Řepici na Strakonicku je jazykově zaměřená. Pro žáky třetí třídy tak není žádný problém zpívat ve francouzštině. Jejich starší spolužáci už za sebou mají i dvoutýdenní pobyt v Holandsku.

Edubbaa patří mezi takzvané jenské školy. „Jenská škola pracuje se společností, s třídou jako komunitou, je hodně inkluzivní, podporuje rozvoj talentů a schopností podle možností těch dětí,“ popisuje ředitel Štěpán Kovář.

Škola vznikla v Řepici před pěti lety a zájem rodičů je podle ředitele stabilní. „Převis nemáme, ale je to také tím, že neděláme žádnou reklamu ani propagaci. Já jsem přesvědčený o tom, že rodiče by si měli sami dobře zjistit, jaké vzdělání chtějí pro své děti,“ říká.

Do Edubby chodí například syn Magdaleny Ledvinkové. „Soukromou školu pro syna jsem zvolila přesto, že máme klasickou školu v podstatě za rohem. Vnímám, že syn hodně potřebuje přicházet si na věci sám. Věřím, že ta cesta, jak se učit, je spíš připravit podmínky a dát dětem možnost učit se v souvislostech,“ vysvětluje.

Čtěte také

Stále větší zájem ze strany rodičů registruje základní škola Volyňka ve Volyni. „Cítíme, že zájem je každý rok větší a větší. Letos v lednu už jsme věděli, že máme první třídy plné. Myslím, že rodiče získávají stále větší důvěru v tyto typy škol,“ uvádí zástupkyně ředitele Jana Křišťanová.

Za alternativní školu se Volyňka nepovažuje. „Máme takovou školu hrou. Děláme integrovanou tematickou výuku, kdy jsou všechny předměty integrované do jednoho tématu, ale pořád dodržujeme to, co ukládá ministerstvo,“ líčí Jana Křišťanová.

Hana Častová Svítivá má ve Volyňce tři děti. „Ač to stojí nemalé peníze a není úplně jednoduché udržet tři děti na takové škole, vydělat na to, určitě to stojí za to, protože ten individuální přístup k dětem je prostě k nezaplacení,“ myslí si.

Podle dat jihočeského krajského úřadu vznikly v posledních třech letech na jihu Čech čtyři soukromé základní školy. Úroveň soukromých škol sleduje Česká školní inspekce.

Spustit audio

Související