Pět tisíc za vybavení pro prvňáčka, dva a půl tisíce za nové učebnice pro středoškoláka. Se začátkem školy jsou spojené nemalé výdaje

29. srpen 2022 11:11

Nové přezůvky, aktovka nebo cvičební úbor – na začátku školního roku musejí rodiče do svých dětí investovat stovky až tisíce korun. Třeba výbava pro prvňáčka se může vyšplhat až na pět tisíc. Středoškoláci si zase musí pořizovat drahé učebnice.

„Už školní taška je drahá a také ceny učebnic a sešitů jdou nahoru,“ říká Darina Habrdová, maminka osmnáctileté dcery, která studuje střední pedagogickou školu v Prachaticích, a třináctiletého syna, který v září nastoupí na gymnázium.

Ceny školního vybavení letos výrazněji zasáhnou i do rozpočtu rodiny Terezy Jarošové, jejíž synové navštěvují první stupeň na základní škole v Českých Budějovicích. „Třeba pastelek kupujeme několik balení za rok, protože spotřeba je veliká, a tam je nárůst ceny raketový,“ připomíná.

Na nákupy školního vybavení se připravuje také Linda Burdová, matka šestnáctiletého Jonáše, který nastoupí na střední ekologickou školu ve Veselí nad Lužnicí. „Něco nakoupíme v obchodě a na něco využijeme školní burzu, která by měla být. Vyčkáme a zbytek případně pořídíme přes internet, i tam se dají sehnat knížky z druhé ruky,“ uvažuje.

Čtěte také

Burzu učebnic pro studenty připravuje i jindřichohradecké gymnázium. „Kdybych to spočítala na základě cen, které zase narostly, tak si troufám říct, že nové učebnice pro první ročník vyjdou zhruba na dva a půl tisíce korun. Při nákupu na burze učebnic se bavíme o šesti až sedmi stech korunách,“ počítá možné úspory ředitelka školy Lenka Vetýšková.

Farní charita v Jindřichově Hradci každý rok pomáhá do školy vybavit desítky dětí v regionu. I letos proto otevřela sbírku školních pomůcek. „Lidé mohou přinést jakékoli školní pomůcky i aktovky. Pomoc rádi přijmeme i v průběhu září a později, protože děti samozřejmě něco potřebují i v průběhu roku,“ uvádí pracovník Jiří Dušek.

Charita zároveň rodičům pomáhá v orientaci v sociálních dávkách. Rodiny ve finanční nouzi můžou čerpat například dávky mimořádné okamžité pomoci využitelné právě i na školní pomůcky.

Spustit audio

Související