V budějovické čtvrti Čtyři Dvory má být obchodní dům a akvapark, lidé navrhli i propojení s rybníky

23. červenec 2020 10:15

Nápady pro rozšíření parku Čtyři Dvory sbírala českobudějovická radnice prostřednictvím dotazníku. Všechny návrhy obyvatel poslouží jako podklad pro přípravu projektové dokumentace.

O téma byl mezi obyvateli velký zájem. Radnice obdržela 1255 vyplněných dotazníků, převážně od lidí z blízkých sídlišť Máj a Šumava. Navrhovali více vodních prvků, pohodlnější lavičky nebo vylepšení skateparku, ale také propojení s vedlejší lokalitou Vrbenských, respektive Vávrovských rybníků.

Podle náměstka primátora a krajského radního Iva Moravce by se rozšíření parku dalo spojit s rozsáhlým projektem, který připravuje Jihočeský kraj. „Projekt se nazývá Revitalizace a vybudování návštěvnické infrastruktury Vávrovských rybníků a jde o to, aby ta dvě území byla vhodně propojena, aby na lávku, která vyústí u rybníků, navazovaly na druhé straně cesty, cestičky, pěšiny v připravovaném parku,“ popsal.

Území bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech je pro město České Budějovice aktuálně jednou z nejdůležitějších rozvojových lokalit. Zhruba na stejném místě měl původně vyrůst Rejnok Jana Kaplického. Z tohoto záměru ale sešlo, a tak radnice nedaleko parku momentálně připravuje například projekt nového akvaparku.

Čtěte také

Pod hokejovou halou Pouzar chce také postavit nový městský bytový dům. Na jeho podobu už rada města nechala vypsat architektonickou soutěž.

Z druhé strany, u Husovy ulice má vzniknout nové obchodní centrum. To by mělo na park přímo navazovat vzhledem i cestami. Podle náměstka Iva Moravce o tom město se soukromým investorem intenzivně jedná.

„Ten návrh je pojat tak, že obchodní centrum by mělo být zelené. Parkoviště, které bude sousedit se stávajícím parkem, bude mít také velké množství zeleně, nebude to jen betonová plocha, ale bude pracovat s keři, trávou i stromy a bude využívat srážkovou vodu. Na obchodním centru by měla být i zelená střecha,“ uvedl.

Radnice teď bude vyhodnocovat jednotlivé podněty. Pak by měla přijít na řadu projektová dokumentace a poté výběr zhotovitele stavby. Ivo Moravec odhadl, že tento proces může v optimistickém výhledu zabrat přibližně tři roky. Zhruba v roce 2024 chce také vedení města začít se stavbou zmíněného bytového domu.

Spustit audio

Související