V Bendově Záhoří na Táborsku se znovu rozezní zvon. Lidskou ruku nahradí elektromagnetický pohon

12. říjen 2021 12:34

Je mu skoro 250 let a až dosud ho vždy rozeznívala výhradně lidská ruka. Zvoníků ale ubývá, noví se hledají jen těžko. Svatováclavský rokokový zvon ve věži kaple v Bendově Záhoří na Táborsku bude proto od nynějška pohánět elektromagnet.

„Budeme rádi, protože zvoníme už jen dvě a nejde nám to. Už to není ono, já nechytnu rytmus, to je nejhorší. Takže se to pustí na elektriku a bude to, bude se zvonit v poledne a večer,“ říká místní rodačka Ludmila Koblihová.

Mezitím zvonař Michal Votruba upravuje vnitřek věže pro instalaci elektropohonu. „Teď protahujeme kabely, abychom je dostali od rozvaděče nahoru ke zvonu. Připravili jsme tam takové niky, kde bude motor a ložisko, spojí se to ještě s čidlem, které řídí výkyv zvonu, a až to bude všechno namontované, tak se zvon nastaví, aby zvonil pravidelně,“ popisuje.

Elektromagnetický pohon je podle Michala Votruby poměrně sofistikovaný systém, který se ve výsledku hodně blíží ručnímu vyzvánění. „Ten pohyb z motoru na zvon není vůbec přenášen mechanickou cestou, jako byl řetěz nebo kolo. Tady se to přenáší magnetickým polem, je to stejný princip, jako když se obrátí dva magnety proti sobě,“ vysvětluje.

Čtěte také

Pro Bendovo Záhoří je elektrifikace zvonu docela velkou událostí. Ujít si jí nenechala ani Marcela Krchová, jejíž otec v minulosti naučil zvonické profesi řadu lidí ze vsi. „Tady ženský ve vsi učil můj taťka zvonit. Jsem ráda, že to bude na výročí jeho úmrtí,“ říká.

Bendovo Záhoří je v současnosti místní částí Mladé Vožice, která se podle nezávislého starosty Jaroslava Větrovského rozhodla postupně obnovovat sakrální památky na venkově. „Ta kaplička a zvon patří k sounáležitosti obce. Lidé se tady scházejí a prostě je to nějaký symbol, místo, které k obci neodmyslitelně patří,“ uvádí.

Město Mladá Vožice zaplatí za údržbu a elektrifikaci zvonů v okolních vsích půl milionu korun. Zvony se budou automaticky rozeznívat i Krchově Lomné, Noskově a Staré Vožici.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související