Zvonařskou dílnu v Myslkovicích, kde už vzniklo 200 zvonů, požehnal biskup

13. červen 2020 10:37

Modlitba, svěcená voda a osobní přítomnost českobudějovického biskupa Vlastimila Kročila. Tak vypadalo žehnání zvonárny v Myslkovicích u Soběslavi na Táborsku, kde provozuje zvonařskou živnost Michal Votruba.

Na slavnost se přijelo podívat několik desítek hostů z různých koutů republiky. Jedná se totiž o výjimečný zážitek. V celém Česku jsou v současnosti pouze tři zvonárny.

Součástí programu bylo i odlití malého zvonu, který bude podle zvonaře Michala Votruby zavěšen u vchodu do dílny. „Bude připomínat tento okamžik, protože jinak by tu po dnešní události nic hmatatelného nezůstalo. Kdo sem přijde a uvidí ten zvon, bude vědět, že zvonárna byla opravdu požehnána, a zůstane památka, která tu může viset staletí,“ vysvětlil.

V Česku se v současnosti zvony lijí pouze na třech místech. Kromě Halenkova u Vsetína a Brodku u Přerova jsou mezi nimi právě Myslkovice u Soběslavi na Táborsku. „Pro mě je to velmi radostná událost, protože toto místo se nachází v českobudějovické diecézi, to znamená, že se otevírá prostor pro mnoho kostelů, do kterých mohou být dány nové zvony. Když máme někoho, kdo je vyrábí přímo v místě, je to skutečně požehnání a vnímám to jako dar od Boha, že se někdo touto cestou vydal,“ komentoval českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

Čtěte také

V myslkovické dílně už světlo světa spatřily asi dvě stovky zvonů. Cesta nyní třicetiletého Michala Votruby ke zvonařskému řemeslu začala hned na základní škole. „Když na Vysočině u známých světili nové zvony pro kostel, tak jsem se pro to nadchnul a šel jsem si za tím,“ vzpomněl.

Jeden z prvních zvonů vyrobil z obyčejného hliníku. „Ten jsme odlili, když jsem byl v osmé třídě na základní škole, nechal jsem si ho na památku,“ dodal. Dnes už pracuje s klasickou zvonovinou, tedy slitinou mědi a cínu, Nejvzdálenější místo, pro které vyrobil zvon, je na ruské Sibiři, nejbližší na zámecké věži v Myslkovicích.

Za požehnání zvonařské dílny je Michal Votruba rád. „Byl jsem svým způsobem až dojatý, že k tomu došlo, protože mám pocit, že dílna by požehnána být měla, aby nad námi vládl takový dobrý duch,“ vysvětlil.

Na svém řemesle oceňuje i to, že při něm vznikají předměty, které nejsou běžným spotřebním zbožím. Zvony z myslkovické dílny se mohou z kostelních věží ozývat několik staletí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související