Zvonař Michal Votruba odlil nový zvon pro českokrumlovský zámek

19. červenec 2021 09:53

Zvon zasvěcený svatému Františku se vrátí na věž českokrumlovského zámku. Půjde o téměř přesnou kopii osmdesátikilového barokního zvonu s reliéfní výzdobou. Ve své dílně v Myslkovicích na Táborsku ji odlil zvonař Michal Votruba.

Proces vzniku zvonů sledoval a s fotoaparátem dokumentoval Ladislav Pouzar z českokrumlovského spolku Proradost. „Chceme vrátit na věž kopii zvonu, který byl roztaven na děla během první světové války,“ vysvětlil.

Původní zvon František byl zrekvírován v roce 1917. Dochovaly se ale jeho fotografie. „Na jedné straně byl ukřižovaný Ježíš Kristus, na druhé straně takový volný reliéf svatého Františka z Assisi a nahoře obíhal motiv z vinných hroznů,“ popsal zvonař Michal Votruba.

Nápis v horní části zvonu pak uváděl, že zvon byl odlit v Českých Budějovicích v roce 1744. Tyto původní prvky budou zachované i na novém zvonu, navíc dole přibude latinský nápis, který vysvětluje, že zrekvírovaný zvon obnovil Michal Votruba v roce 2021.

Čtěte také

Roztavit materiál na přibližně osmdesátikilový zvon trvalo zhruba dvě hodiny. Samotné odlévání je otázkou několika minut.

Ve formě bude zvon chladnout dva dny. Až potom bude jasné, jaký má zvuk. „Tón se dá odhadnout podle velikosti zvonu, to znamená spodního průměru a síly zvonového žebra, kam tluče srdce. Já sám jsem ale často překvapený, jaký je výsledek,“ dodává Michal Votruba.

Z věže českokrumlovského zámku uslyší lidé zvon znít v předvečer svátku svatého Františka, tedy 3. října.

Související